Google search

20 червня 2019 року відбулося чергове засідання Асоціації анестезіологів м. Києва (голова Асоціації – завідувач кафедри дитячої анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л.Шупика доктор медичних наук професор А. В. Біляєв). Засідання відбулося на базі Інституту Раку МОЗ України за підтримки адміністрації інституту.  

В першій частині засідання виступив головний анестезіолог Збройних Сил України, полковник медичної служби О. О. Бугай, щодо стану анестезіологічної допомоги у збройних силах України. Звернув увагу на структуру та плани щодо реорганізації останньої. В другій частині доповіді була акцентована увага на дефіциті кадрових ресурсів та порядку працевлаштування лікарів анестезіологів до збройних сил України. 

З наступною доповіддю виступив головний анестезіолог Державної прикордонної служби України, полковник медичної служби О. А. Шляхтун, в якій розповів про сучасний стан анестезіологічної допомоги у Державній прикордонній службі України. Доповідач акцентував увагу на тому, що на час військового конфлікту на сході України, прикордонні війська вже були перетворені в Державну прикордонну службу України в результаті реформи 2001 року. О. А. Шляхтун доповів про кількість постраждалих співробітників державної прикордонної служби з весни 2014 року, шляхи евакуації та надану допомогу сумісно з медичною службою збройних сил України.

Наступним виступив майор медичної служби збройних сил України А. Д. Кузнєцов з доповіддю про використання ад`ювантів у регіонарній анестезії при бойовій травмі. Доповідач поділився досвідом проведення регіонарної анестезії під УЗ-контролем в умовах військового конфлікту та великої кількості постраждалих, навів сучасну доказову базу щодо використаннях ад`ювантів при регіонарній анестезії, адаптувавши до реалій України.

Принципи медичної евакуації під час проведення Операції об'єднаних сил на Донбасі висвітлив підполковник медичної служби збройних сил України В. Р. Горошко, розповівши про засоби та методи проведення її в Україні, ознайомив аудиторію з наявним медичним транспортом у розпорядженні медичної служби збройних сил України. Закінчив засідання асоціації полковник медичної служби України Хитрий Г.П. доповіддю про недоліки та помилки в анестезіологічній допомозі пораненим у військовому кофлікті, зазначивши, що, на жаль, цивільні лікарі були не в повній мірі готові до надання медичної допомоги пораненим з військовими травмами, було звернено увагу присутніх на особливостях ведення вогнепальних та мінно-вибухових поранень, адекватного знеболення та необхідності обліку отриманих постраждалими наркотичних препаратів на різних етапах евакуації, тактику індукції, покази до загальної та регіонарної анестезії, принципи damage control surgery. 

Звершив цикл доповідей професор, завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Військової медичної академії Міністерства оборони України, полковник медичної служби Г. П. Хитрий, який підсумував помилки при наданні анестезіологічної допомоги та інтенсивної терапії під час бойових дій. 

Всі доповіді викликали активне емоційне зацікавлення, проводилось жваве обговорення кожного повідомлення.