Google search

21-24 липня у Evian (Франція) відбулась 11 щорічна конференція "Hydration for Health" #H4H2019, де вперше була представлена Україна. На конкурсній основі серед великої кількості досліджень у фінальну частину було зокрема відібрано дослідження "Early Coaching to Increase Water Intake in CKD"  ECIWIC 1 year trial, яке було організовано та проведено під керівництвом кафедри нефрології та НЗТ.

Добре відомо, що примусова гідратація (збільшення вживання рідини) є позитивним для здоров'я фактором. Проте люди із хронічною хворобою нирок мають певні особливості.

Рік тому на щорічному Європейському нефрологічному  конгресі були представлені дані 1-річного дослідження, яке встановило, що при 3 стадії хронічної хвороби нирок збільшення вживання рідини не супроводжується будь якими позитивними наслідками для здоров'я.

Результати представленого нами  на конференції дослідження показало, що гідратація залежить від функції нирок, насамперед від  функціонального ниркового резерву, та, в меншій мірі, від швидкості клубочкової фільтрації. Практичне значення дослідження полягає в тому, що підвищення вживання рідини при хронічній хворобі нирок потребує індивідуального підходу, що базується на визначені як швидкості клубочкової фільтрації, так і швидкості клубочкової фільтрації. Розрахунок останньої можливий із застосуванням нами розробленого додатка до Android який розміщений на Google Play:   yourGFR.