Google search

В Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» 24 червня 2019 року відбулось засідання круглого столу на тему: «Конституційне право людини на охорону здоров’я крізь призму медичної реформи», присвячене 23-річчю з дня прийняття Конституції України, в якому взяли участь представники органів влади, професорсько-викладацьких колективів медичних і юридичних закладів вищої освіти України, керівників закладів охорони здоров’я України, медичних працівників, членів громадських об’єднань, перший Уповноважений з прав людини ВР України Н. Карпачова, голова Комітету ВР України з питань охорони здоров’я О. Богомолець, президент НАМН України В. Цимбалюк.

Експерти обговорили стан реалізації в Україні конституційного права людини на охорону здоров’я у контексті впровадження Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та передбачені цим Законом зміни в реалізації прав людини у сфері охорони здоров’я і їх вплив на конституційні гарантії цього права в період реформування галузі.

В якості експерта з первинної медичної допомоги виступила завідувач кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Інституту сімейної медицини Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика професор Л. Матюха з доповіддю на тему «Реалії реформування первинної медичної допомоги», яка вказала на проблеми, що виникли під час реформування первинної медичної допомоги як для лікаря, так і для пацієнта, надала низку пропозицій до резолюції.

Після всебічного обговорення стану реформування охорони здоров’я учасники круглого столу прийняли резолюцію і сформулювали пропозиції Президенту України та Міністерству охорони здоров’я України з питань законодавства охорони здоров'я, медичної допомоги та медичного страхування.