Google search

На кафедрі неонатології завершується проведення виїзного циклу тематичного удосконалення «Актуальні питання неонатології в клінічній практиці педіатра та лікаря загальної практики-сімейної медицини» для лікарів педіатрів, лікарів загальної практики Київської області на базі ЦРЛ м. Фастів. Цикл розпочато з 3 червня. Зараховано та проходять навчання 19 лікарів, за планом 18.

Протягом місяця лікарі прослухали курс лекцій з питань фізіології  неонатального періоду,  перехідних станах у новонароджених. Лікарі ознайомлені з методикою проведення огляду новонароджених, оцінки неврологічного статусу. Завідувач кафедри неонатології, професор Є. Шунько ознайомила лікарів зі змінами, які відбувають на сучасному рівні розвитку неонатології, впровадженні світових стандартів надання допомоги новонародженим.

Проведено тематичні семінари з питань грудного вигодовування, методики прикладання до грудей матері, спостереження за перебігом періоду грудного вигодовування, механізму відновлення лактації. Доцент О. Костюк   на практичних заняттях з використанням манекенів  навчила лікарів правильному положенню дитини біля грудей матері, прикладанню дитини до грудей, методи корекції положення дитини. Інформацію про ранню діагностику вроджених вад розвитку та своєчасне транспортування дитини до спеціалізованого лікувального закладу доповіла на семінарських заняттях доцент Т. Кончаковська.

Протягом навчання на циклі лікарі мали змогу прийняти участь у майстер класі з питань стабілізації стану новонародженого та надання реанімаційної допомоги в умовах пологової зали, педіатричному відділенні. Майстер клас проводили професор А. Писарєв, доцент Ю. Краснова, доцент О. Лакша.

 Асистенти кафедри О. Бєлова та О. Сіренко провели практичні заняття з питань  вигодовування та догляду за передчасно народженими дітьми. Професор А. Писарєв розповів про подальше катамнестичне спостереження за передчасно народженими дітьми та дітьми з малою масою тіла.

Наприкінці навчання заплановано проведення заключного іспиту  та оцінка опанування основними практичними навичками з неонатології, які необхідні в повсякденні практиці лікарю педіатру та лікарю загальної практики- сімейної медицини.