Google search

28 - 29 червня 2019 року на півдні Франції, в місті Монпельє, на базі факультету медицини університету Монпелье відбувся International Bariatric Masterclass: 1st Consensus meeting about GERD and bariatric surgery.

Цікаво, що університет Монпельє – один з найстаріших закладів вищої освіти у Європі, де ще в 1220 році кардинал Конрад, легат папи Гонорія III, заснував у Франції медичний факультет. Серед випускників цього славетного закладу можна відзначити всім відомих постатей: Франческо Петрарка, Мішель де Нотрдам (відомий як Нострадамус), Арнальдо де Віланова, Франсуа Рабле, Конрад Геснер.

Протягом двох днів найкращі спеціалісти світу (60 експертів з 30 країн світу) з баріатричного напрямку обговорювали питання метаболічної хірургії та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби.

НМАПО імені П.Л. Шупика на цьому форумі представляли завідувач кафедри хірургії та судинної хірургії, д. мед. н., професор С. Саволюк та лікар-хірург, аспірант кафедри Д. Завертиленко, що виконує дисертаційне дослідження в напрямку проведеного саміту, які були єдиними представниками від України.

Тема форуму є дуже актуальною в зв’язку з пандемією ожиріння у світі, а стрімкий розвиток та успіхи метаболічної хірургії потребують детального та мультидисциплінарного підходу в вирішенні дискутабельних питань.

Перший день був насичений доповідями провідних фахівців, результатами мініінвазивних та ендоскопічних втручань та обговореннями вибору тактики та вибору виду операції, профілактики, діагностики, лікування та попередження ускладнень у пацієнтів з морбідним ожирінням та рефлюкс-езофагітом, стравоходом Баррета, діафрагмальними грижами.

Другого дня, 29 червня, 60 експертів з 30 країн світу приймали консенсусні положення щодо гастроезофагеальної рефлюксної хвороби та баріатричної/метаболічної хірургії.

Також професор С. Саволюк разом з Д. Завертиленко мали нагоду зустрітися особисто з організатором форуму – професором David Nocca (завідувач баріатричного відділу університетської клініки Монпельє, директором наукового відділу SOFFCOM, президентом ICYLS). В результаті чого, було заплановано низку робочих поїздок та стажувань між клініками для проведення спільних досліджень та виступів на європейських та світових наукових форумах.

Жвава дискусія, активне обговорення актуальних проблем сучасної метаболічної хірургії, обмін практичним досвідом, відкриття можливостей та перспектив до подальшого розвитку – це результат наукової-практичної конференції для її учасників.