Google search

9-10 червня 2019 року у м. Києві відбувся тренінг з впровадження Інструкції щодо організації епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією/СНІДом.

Даний тренінг був спрямований на  ознайомлення учасників із підходами до організації, порядку та впровадження епідеміологічного нагляду за ВІЛ/СНІДом в Україні з урахуванням міжнародних рекомендації.

Учасниками тренінгу стали фахівці регіонального рівня - лікарі- епідеміологи, спеціалісти з моніторингу та оцінки та інші фахівці, залучені до епідеміологічного нагляду.

Ігор Кузін, заступник Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», обговорив з учасниками тренінгу питання взаємодії інформаційних систем у сфері громадського здоров’я щодо моніторингу  випадків ВІЛ/СНІДу.

Окрема сесія тренінгу була присвячена удосконаленню епіднагляду за випадками смерті серед ВІЛ-позитивних пацієнтів, на якій розглядались питання посмертної верифікації ВІЛ-інфекції, формулювання патологоанатомічного діагнозу та підходи до заповнення лікарського свідоцтва про смерть при ВІЛ-інфекції. Сесію підготували та провели фахівці патологоанатомічної служби - професор Олена Дядик, завідувач кафедри патологічної та топографічної анатомії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика; Петро Кузик, доцент кафедри патологічної анатомії, гістології та судової медицини Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця;  Анна Городецька, завідувач патологоанатомічного відділення Київської міської клінічної лікарні № 5.

Тренери заходу – фахівці ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Марциновська Віолетта та Бугаєнко Наталія, ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського НАМН України» Олена Кислих висвітлили питання взаємодії різних секторів охорони здоров'я щодо єдиного порядку збору, передачі та обміну інформації у сфері ВІЛ/СНІДу.

Тренінг було проведено в рамках проекту SILab «Підтримка системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій Міністерства охорони здоров'я України, покращення використання стратегічної інформації та розбудова потенціалу громадської охорони здоров'я в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)», що впроваджується Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR).