Google search

27 червня у програмі «Поради лікаря» на каналі Київ TV професор кафедри онкології НМАПО імені П.Л. Шупика Прокіп Гордійчук взяв участь у  обговоренні проблеми «Раку товстої кишки».

Рак товстої кишки в структурі солідних онкологічних захворювань в Україні посідає першу сходинку, маємо середній рівень захворюваності і високий рівень смертності в порівнянні з країнами світу. Обговорені питання епідеміології, визначені ключові фактори даного поліетіологічного захворювання, означені чинники на які є можливість впливати і ті, які слід брати до уваги, щоб зменшити захворюваність і летальність.

Означений алгоритм обстежень. Особлива увага приділена нормам виконання таких важливих скринінгових обстежень, як фекальний тест на скриту кров та колоноскопічне обстеження. Приведено статистичні дані про вплив поліпів товстої кишки у виникненні колоректального раку. Чітко визначені вимоги до обстеження таких хворих, в залежності від кількості поліпів і їх морфологічної будови. Визначена роль запальних захворювання у виникненні раку товстої кишки, а саме: неспецифічного виразкового коліту, хвороби Крона. Дані рекомендації про час їх виконання і обсяг обстежень. Приділена увага генетичним захворюванням, а саме: сімейному аденоматозному поліпозу, який у 100% випадків призводить до раку товстої кишки у віці хворого 40 років; синдрому Лінча - у якого ризик виникнення раку від 20% до 80%. Обговорені важливі питання діагностики поколінь і ближніх родичів хворих з даними захворюваннями.

В дискусії означені перші клінічні чинники раку товстої кишки, існуючі клінічні форми перебігу, протоколи комплексного лікування хворих на рак товстої кишки. П. Гордійчуком приведені результати хірургічного лікування, наведені способи оперативних втручань, обґрунтована концепція органозберігаючих втручань не порушуючи онкологічних принципів.

Дані поради, щодо запобігання захворюваності, прийняття правильного рішення в залежності віку, появи симптомів про необхідність обстеження і його об’єму. 

Повністю переглянути телепередачу «Поради лікаря» можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=fxNAvI6-a00&t=58s