Google search

18 липня 2019 р. в Українському кризовому медіа центрі, Український дім, вул. Хрещатик, 2, відбулась дискусія про результати роботи пілотного проекту «Реімбурсація інсулінів: досягнення чи виклик», організована Міжнародною діабетичною асоціацією України, яка є членом Міжнародної пацієнтської асоціації Inernational Diabetes Federation.

У заході взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, міжнародні експерти, громадські організації та пацієнти з діабетом. За два роки роботи система реімбурсації інсулінів стала значним позитивним зрушенням для майже 200 тис. українців, які живуть із діабетом та потребують терапії препаратами інсуліну, та інших зацікавлених сторін. Запроваджена модель реімбурсації надала переваги всім зацікавленим сторонам: пацієнти змогли отримувати адресну схему лікування, лікарі-ендокринологи – контролювати перебіг хвороби у пацієнтів, а розпорядники бюджетних коштів – запровадити прозору схему планування та витрачання бюджетних коштів на інсуліни.

Учасники дискусії: Олександр Лінчевський – заступник міністра охорони здоров’я України, Тетяна Думенко – директор Державного підприємства «Державний експертний центр МОЗ України», Ірина Кондрацька – кандидат медичних наук, доцент кафедри діабетології Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика, експертка МОЗ України за напрямком «Ендокринологія», Вікторія Стаховська - лікар–ендокринолог, місто Житомир, Людмила Петренко – президент Міжнародної діабетичної асоціації України, Шехназ Караденіз – президент International Diabetes Federation в Європі, Світлана Оліфер - пацієнтка з цукровим діабетом, член МДАУ, місто Київ. 

Доцент Ірина Кондрацька зазначила: «Перевага системи реімбурсації в тому, що фінансування йде тільки на реально існуючих пацієнтів, які отримують інсулін за електронним рецептом. Це є однозначно важливим досягненням, адже дозволяє відстежувати кількість пацієнтів, які звернулися до лікаря-ендокринолога та об’єм отриманого ними препарату, і в результаті – стан глікемічного контролю діабету та кількість ускладнень при захворюванні. До позитивних аспектів системи реімбурсації належить також мобільність, адже пацієнт не прив’язаний до місця реєстрації і може у будь-якому місті звернутися до лікаря-ендокринолога, який призначить інсулін, і отримати свої ліки у тій аптеці, де найзручніше це зробити.

Звичайно, є велике поле для удосконалення системи реімбурсації. Зокрема,  внесення даних до електронного реєстру має бути регулярним та повним. Вкрай необхідно запровадити індикатори якості надання медичної допомоги пацієнтам з ЦД що отримують інсулін та забезпечувати хворих, що приймають інсулін, тест-смужками для самоконтролю».

Підводячи підсумки дискусії експерти прокоментували, в чому переваги реімбурсації для лікарів, пацієнтів та держави і намітили кроки щодо поліпшення ситуації з цього питання в Україні.