Google search

Серед програмних циклів кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика особливою популярністю користуються цикли з малоінвазивної хірургії, зокрема з малоінвазивних хірургічних технологій у флебології.

Тому що цикл «Сучасні малоінвазивні методики в флебології» - чи не єдиний в Україні дозволяє ознайомитися з сучасними інноваційними малоінвазивними методиками хірургічного лікування варикозної хвороби вен нижніх кінцівок та її ускладнень, а саме: радіочастотна абляція (РЧА), ендовенозна лазерна коагуляція (ЕВЛК), склерооблітерація та інноваційна розробка кафедри - ендовенозна електрозварювальна облітерація.

Саме застосування електрозварювання живих біологічних тканин в малоінвазивній хірургії варикозної хвороби вен нижніх кінцівок є одним із наукових пріоритетів кафедри.

В 2018 році асистент кафедри В. Горбовець захистив кандидатську дисертацію під керівництвом завідувача кафедри, професора С. Саволюка з цієї тематики, яка стала програмною для слухачів на циклах тематичного удосконалення та викликає захоплення і жвавий інтерес.

Саме тому, 9 - 11 липня 2019 року, на запрошення колишнього слухача кафедри – завідувача відділенням екстреної та малоінвазивної хірургії КНП «Дунайська обласна лікарня» Одеської обласної ради, що в м. Ізмаїл Г. Летинського, був проведений 3-денний майстер-клас з живої ендовенозної хірургії варикозної хвороби та її ускладнень.

Впродовж 3-х днів асистент кафедри, к. мед. н. В. Горбовець проконсультував понад 30 пацієнтів та виконав 15 оперативних втручань з приводу варикозної хвороби вен нижніх кінцівок та її ускладнень із застосуванням кафедральної методики – ендовенозної електрозварювальної технології.

Проведення майстер-класу, жвава дискусія та обговорення сприяють популяризації наукових та практичних досягнень колективу кафедри та викликають зацікавленість і мотивацію щодо подальшого навчання на програмних циклах кафедри.

Тому, колектив кафедри хірургії та судинної хірургії й надалі буде продовжувати застосування таких практично-орінтованих форм в навчальному процесі, як майстер-класи та дні живої хірургії, оскільки ці форми є найбільш перспективними та ефективними щодо набуття необхідного рівня практичних навичок та вмінь і створюють можливості щодо наповнення слухачами програмних циклів кафедри.