Google search

Уряд затвердив документ, який визначає порядок організації роботи центрів реабілітації та паліативної допомоги дітям. Такі послуги включені до переліку державних медичних гарантій згідно з законодавством України ще раніше.

Прес-служба Міністерства охорони здоров'я інформує, що після трансформації у Центри колишні дитячі будинки, підпорядковані МОЗ, надаватимуть послуги соціальної, психологічної реабілітації, корекції і, одночасно, медичної допомоги. Мова йде про 38 закладів (для дітей до трьох років) із понад семи сотень установ інституційного догляду та виховання дітей. 

Важливо, що лише 8% дітей, які зростають в українських дитячих будинках, є сиротами. Тобто дев'ять із десяти можуть виховуватися в сім’ях, якщо держава візьме на себе лікування, реабілітацію, створення необхідних умов. Новостворені центри не працюватимуть в режимі інтернатів, а реабілітація дітей відбуватиметься в присутності батьків (опікунів). За все платитиме Національна служба здоров’я України. 

Опікунів навчатимуть піклуватися про дітей з особливими потребами, лікування можна буде проходити стаціонарно чи амбулаторно. 

Наразі в Україні замало закладів, в стінах яких діти можуть отримати якісну реабілітацію. Навіть більше, в умовах дефіциту місць з моменту направлення до початку лікування особливим дітям доводиться очікувати більше року. 

За даними ЮНІСЕФ, у нас щороку потребують паліативної допомоги майже 70 тисяч маленьких українців. Саме тому була розроблена урядова стратегія реформування системи інституційного догляду, в якій пріоритетним напрямком державної політики в цій сфері стане виховання дітей з особливими потребами в сім'ї. Чи принаймні буде створено умови схожі на родинні.