Google search

24 липня 2019 року, на 83-м році життя перестало битися серце видатного вченого та лікаря, заслуженого діяча науки і техніки України, професора кафедри загальної, дитячої, судової психіатрії і наркології НМАПО імені П.Л. Шупика, доктора медичних наук, професора Чуприкова Анатолія Павловича.

Анатолій Павлович Чуприков народився 17 лютого 1937 р., у 1960 році він закінчив Дніпропетровський медичний інститут, пройшовши на VI курсі у професора В.В. Шостаковича річну субординатуру по психіатрії. Після роботи завідувачем відділенням в районній лікарні він у Москві вступив до клінічної ординатури до професора С.Ф. Семенова, який керував відділом у Центральному НДІ судової психіатрії ім. В.П. Сербського. У Московському НДІ психіатрії МОЗ РРФСР А. П. Чуприков захистив спочатку кандидатську, а потім, у 1975 р., і докторську дисертацію.

Саме у 70-ті роки у А.П. Чуприкова остаточно сформувався інтерес до дослідження функціональної асиметрії головного мозку (ФАМ) при психічних захворюваннях. Він організував у Москві першу Всесоюзну конференцію «Асиметрія і адаптація людини», яка привернула увагу багатьох радянських дослідників до перспективного наукового напрямку в області нейронаук і нейропсіхіки.

З 1981 р. Анатолій Павлович працював в Україні: спочатку завідувачем кафедрою психіатрії та медичної псіхології Луганського медичного інституту, потім, вже у Києві - директором Українського НДІ соціальної і судової психіатрії, а з 1992 по 2008 рр. – завідувачем кафедри соціальної, дитячої та судової психіатрії НМАПО імені П.Л. Шупика. Під його керівництвом науковий напрям кафедри збагатився розробкою латеральної нейропсихіатрії. Зокрема, дослідженнями наукової школи професора А.П. Чуприкова розроблений напрям лікування розладів психіки і поведінки — латеральна терапія (А.П. Чуприков, А.М. Линев, И.А. Марценковский. Латеральная терапия, 1994). Тільки в цій галузі отримано понад 30 авторських свідоцтв і патентів, видані методичні рекомендації й інформаційні листки, що затверджують латеральну терапію як офіційно визнаний метод лікування. До раніше розроблених методик латеральної електростимуляції при психотичних розладах за ці роки приєдналися методи світлокольоротерапії, які застосовуються в основному в галузі психіатрії межових розладів. В рамках наукової школи успішно розвивався напрям діагностики психічних розладів в осіб з аномальною латеральною конституцією (ліворуких, лівооких тощо). Були вивчені особливості клініки й перебігу алкоголізму залежно від характеристик асиметрії мозку (А.П. Чуприков, И.А. Марценковский. Алкоголизм и латеральная пораженность мозга, 1996). Ініційована А.П. Чуприковим у 80-х рр. минулого сторіччя в колишньому СРСР науково-суспільна кампанія щодо захисту ліворуких дітей від переучування хоча й принесла позитивні результати (дбайливе ставлення до ліворуких у країнах СНД), проте проблема, як захисту ліворуких дітей, так і особливостей їх нервово-психічної патології, залишається актуальною й сьогодні (А.П. Чуприков, Е.А. Волков. Мир леворуких, Киев, 2005, 2007).

У зв’язку зі збільшенням у країні випадків раннього дитячого аутизму (РДА) на кафедрі почалося вивчення патофізіології (електрофізіологічні і нейроімунологічні дослідження) і комплексної терапії РДА: психофармакотерапія в поєднанні зі спеціальною дієтою та імуномодуляторами (А.П. Чуприков, М.І. Винник, Я.Т. Багрій. Ранній дитячий аутизм, 2005; А.П. Чуприков, Ю.Ю. Шевченко, М.Ю. Шевченко. Дієтичне харчування дітей з аутичними розладами, Київ, 2006).

З 2008 року і по останній день свого життя Анатолій Павлович працював професором кафедри загальної, дитячої, судової психіатрії і наркології НМАПО імені П.Л. Шупика, продовжуючи поєднувати активну клінічну роботу з педагогічною та науково-дослідницькою діяльністю. Під науковим керівництвом проф. Чуприкова А.П. було підготовлено 12 докторів медичних наук та 25 кандидатів медичних наук.

ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ! ВІЧНИЙ СПОКІЙ!

Колектив Інституту сімейної медицини

Колектив кафедри загальної, дитячої, судової психіатрії і наркології