Google search

Серед основних напрямків розвитку кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика (завідувач кафедри, д.мед.н., професор Саволюк С.І.), провідне місце займає питання підготовки перспективних молодих науково-педагогічних кадрів з числа аспірантів, в векторі використання малоінвазивних хірургічних технологій (лапароскопія, ендоскопія), сучасних мінінвазивних хірургічних стратегій лікування ожиріння й цукрового діабету ІІ типу та імплементації протоколу хірургії швидкого відновлення (Fast Track Surgery).

Саме тому, в серпні  2019  року відбулася  тижнева робоча поїздка з метою стажування та обміну досвідом аспіранта кафедри хірургії та судинної хірургії, хірурга Завертиленко Д.С. (науковий керівник - завідувач кафедри, д.мед.н., професор Саволюк С.І.) до Туреччини (м. Стамбул) в клініку Medistate Kavacik Hastanesi. Завертиленко Д.С. виконав тижневий курс з баріатричної хірургії під керівництвом Prof. Dr. Emin Ersoy (керівник хірургічного та баріатричного напрямків клініки). Колектив клініки мультидисциплінарно продемонстрував сучасні ефективні стратегії та тактики ведення пацієнтів з ожирінням та ознайомив з власними результатами та принципами роботи. Під час даного тижневого стажування Завертиленко Д.С.  прийняв участь в 6 баріатричних лапароскопічних операціях (рукавних резекціях шлунку), що були розглянуті та виконані трьома різними методиками, та в 3 ендоскопічних операціях (внутрішьошлункові ін’єкції ботоксу). Така зацікавленість проблемами баріатричної хірургії колективом кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика є не випадковою: по-перше, серед науково-практичної проблематики кафедри є проблема лікування цукрового діабету та його ускладнень та метаболічного синдрому, який, згідно останніх європейських та світових настанов, повинен розглядатися в орбіті баріатричної хірургії, як найбільш дієвого методу лікування, по-друге,  на сьогоднішній день основною стратегією їх виконання є мініінвазивність процедур (лапароскопія, ендоскопія), що є головним стратегічним напрямком подальшого розвитку кафедри, по-третє, тема дисертаційної роботи аспіранта Завертиленко Д.С. безпосередньо пов’язана з хірургічним лікуванням морбідного ожиріння та метаболічного синдрому та виконується під науковим керівництвом завідувача кафедри хірургії та судинної хірургії, д. мед. н., професора Саволюка С.І.  

Це стажування створило умови для налагодження співпраці між нашими установами, в звˊязку з чим вже заплановано цілу низку робочих поїздок та розглянуто можливості проведення спільних досліджень та спільних виступах на європейських та світових баріатричних та діабетологічних наукових форумах.