Google search

11-15 серпня 2019 року в Кракові (Польща) відбулася знакова подія для всієї хірургічної спільноти світу – 48-й Всесвітній Конгрес хірургів (WCS-2019), що проводився міжнародною асоціацією хірургів (ISS/SIC) в кооперації з міжнародною асоціацією ендокринних хірургів (IAES), торакальних хірургів (BSI), абдомінальних хірургів (шлунково-кишкового тракту) (ISDS), баріатричних та метаболічних хірургів (IASMEN), ургентних хірургів, політравматологів та анестезіологів і реаніматологів (IATSIC, ASAP).

В рамках цієї масштабної події був проведений 69-й національний Конгрес асоціації польських хірургів.

Впродовж 5 денної наукової програми форуму делегати з 50 країн світу мали змогу прийняти участь в роботі 64 сесійних засідань, 7 майстер-класів та воркшопів, прослухати 257 усних та відео-презентацій, ознайомитися з 567 постерними доповідями, переглянути збірник матеріалів з 1258 тезами наукових робіт.

Протягом роботи форуму працювала виставка сучасного хірургічного обладнання, інструментів та симуляційних тренажерів, віртуальних симуляторів, шовних та алопластичних матеріалів, лапароскопічних та ендоскопічних девайсів.

Національну медичну академію післядипломної освіти імені П.Л. Шупика на цьому науковому форумі представляв завідувач кафедри хірургії та судинної хірургії, д. мед. н., професор Саволюк С.І.

Враховуючи наукові пріоритети кафедри хірургії та судинної хірургії, професор Саволюк С.І. прийняв активну участь в роботі секцій онкохірургії (питання колоректальної хірургії, ускладнених пухлин шлунку та підшлункової залози), баріатричної та метаболічної хірургії (проблеми хірургії ожиріння, метаболічного синдрому та цукрового діабету 2-го типу), абдомінальної лапароскопії, ендоскопії шлунково-кишкового тракту, хірургії синдрому діабетичної стопи та її ускладнень, в секції ургентної абдомінальної хірургії (питання лікування гострого панкреатиту та його ускладнень, перитоніту, абдомінального компартмент-синдрому) та політравми.

Окремо слід відмітити тематику секції післядипломної освіти в підготовці хірургічних фахівців, де піднімалися питання аналізу роботи університетських клінік, тренінгових симуляційних центрів, необхідність поєднання лапароскопічної хірургії з традиційною (відкритою) хірургією, особливо в випадках конверсій, роль професорсько-викладацького складу, їх лідерських якостей в становленні молодих фахівців, акценти на доказовій медицині, правильному дизайні клінічних досліджень та коректній статистичній обробці первинних масивів інформації, особливостей інтерактивних методів навчання та можливостей соціальних медійних ресурсів в навчанні та підготовці фахівців.

Отримані знання стануть в нагоді при плануванні роботи кафедри хірургії та судинної хірургії з лікарями-інтернами та слухачами курсів тематичного удосконалення, при створенні нових навчальних програм, курсів та майстер-класів.