Google search

З 31 серпня до 04 вересня 2019 року в Парижі проходив щорічний конгрес Європейського товариства кардіологів. Цей мегафорум вважається найвагомішою подією року не лише в Європейській, а й у світовій кардіології. Участь у конгресі взяли більше 33000 учасників (лікарів, представників компаній – виробників лікарських засобів і медичної техніки, журналістів) з понад 150 країн світу, у тому числі більше 100 кардіологів та лікарів суміжних спеціальностей з України.

Тематика понад 600 засідань охопила весь спектр захворювань серця і судин. Під час шести «гарячих ліній» (Hot Line) було оприлюднено результати 28 великих контрольованих досліджень; одночасно з’являлися онлайн-публікації цих результатів у найпрестижніших світових медичних виданнях.

Найбільш вражаючими з позицій потенційного впливу на клінічну практику стали дослідження ефективності «повної» реваскуляризації у пацієнтів з інфарктом міокарда і множинним ураженням коронарних артерій, цукорознижуючого препарату дапагліфлозину при серцевій недостатності, тікагрелору і прасугрелю при гострих коронарних синдромах, а також здійснена в Перу програма заміни солі у пацієнтів з артеріальною гіпертензією.

Традиційно трибуна Європейського конгресу кардіологів вважається найбільш авторитетною для оприлюднення нових рекомендацій, наукових досліджень та реєстрів. Зокрема, під час конгресу були оприлюднені нові рекомендацій з діагностики та лікування хронічних коронарних синдромів, тромбоемболій легеневої артерії, дисліпідемії, суправентрикулярних тахікардій та профілактики серцево-судинних ускладнень цукрового діабету. Лікарі мали змогу ознайомитись з новими медичними технологіями, а також отримати кредити в рамках післядипломної освіти.

Участь у конгресі представників кількох кафедр Академії дозволяє сподіватись на якнайшвидше впровадження кардіологічних та освітніх інновацій, які були широко презентовані на конгресі, у наукові дослідження кафедр, навчальний процес і післядипломну медичну освіту загалом.