Google search

«Magna est veritas et praevalebit – істина велика і вона запанує» вважали давноримські мислителі. Стосовно НМАПО імені П.Л. Шупика та особисто проректора з міжнародного співробітництва та науково-педагогічної роботи з іноземними громадянами професора Олесі Гульчій процес встановлення істини тривав довго, але перевірив всі факти з замовних публікацій, і завершився тріумфальною перемогою честі, гідності та ділової репутації над «відвертим вимислом» і «відвертою брехнею» (цитати за судовим рішенням).

У липні 2019 р. Святошинський районний суд м. Києва розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом професора Олесі Гульчій про захист честі, гідності та ділової репутації до одного з веб-сайтів, що позиціонуючи себе як інформаційний, наражається на гостру критику колег по цеху через невідповідність засадничим принципам журналістики.

Рішення суду зобов’язує у тижневий термін видалити ВСІ опубліковані щодо професора О. Гульчій статті та оприлюднити офіційне спростування від імені веб-сайту й авторів цих матеріалів.


Кілька цитат з рішення суду:

  • «Інформація, поширена Відповідачами, є відвертим вимислом, що у свою чергу є порушенням статті 302 ЦК України, оскільки особа, яка поширює інформацію, зобов`язана переконатися у її достовірності.»
  • «Враховуючи той факт, що жодні обшуки у домоволодінні Позивача не проводилися взагалі, всі подробиці обшуку і виявлених під час нього речей, є відвертою брехнею і не вимагають додаткового обґрунтування на їх спростування.»
  • «Позивач має блискучу професійну репутацію, Позивач не є підозрюваною або обвинуваченою особою у жодному кримінальному провадженні, в діяльності Позивача ніколи не було корупційної складової, а твердження, викладені в публікації, не підтверджуються жодними доказами і є такими, що порушують право на повагу до честі, гідності та ділової репутації Позивача.»
  • «У всіх цих статтях, окрім безпідставних звинувачень в організації та участі у злочинних схемах, викладено спотворену інформацію про особисте та сімейне життя та майновий стан Гульчій О.П.»


Навіщо це було зроблено? Суд вважає, що метою було:

  • «шляхом розміщення неправдивої та такої, що принижує честь, гідність та ділову репутацію, інформації вплинути на формування керівних органів НМАПО ім. П.Л. Шупика».


Вказаним рішенням визнано недостовірною та такою, що порушує особисті немайнові права професора Олесі Гульчій на повагу до її честі, гідності та на недоторканість ділової репутації всю поширену інформацію.

Рішення Святошинського районного суду міста Києва у справі № 759/8783/19 набрало законної сили 24 серпня 2019 року.