Google search

25 - 27 серпня 2019 року в м. Краків (Польща) відбувся спеціалізований науковий форум Міжнародної асоціації флебологів (International Union of Phlebology), який об’єднав фахівців з усього світу, які займаються малоінвазивною хірургією варикозної хвороби вен нижніх кінцівок та її ускладнень (хірургів, судинних хірургів та флебологів).

НМАПО імені П.Л. Шупика на цьому європейському хірургічному заході представляли представники кафедри хірургії та судинної хірургії - куратори програмних кафедральних циклів тематичного удосконалення «Сучасні малоінвазивні методики в флебології» та «Основи та інновації судинної хірургії» - д. мед. н. В. Ходос та асистент кафедри, к мед. н. В. Горбовець.

Програма триденного практично-орієнтованого форуму складалася як з теоретичної (розробка рекомендацій, протоколів, класифікацій), так і практичної частини (майстер-класи, воркшопи), виставки сучасного флебологічного обладнання та інструментарію, охоплювала весь спектр сучасної малоінвазивної хірургії вен, а саме – застосування технології ендовенозної та трансдермальної лазерної коагуляції, радіочастотної абляції, мікро- та міні-флебектомій, сучасних можливостей склеротерапії та компресійної терапії для досягнення високих естетичних результатів хірургії варикозної хвороби вен нижніх кінцівок як в ранньому, так і в віддаленому післяопераційному терміні.

Знаковою подією для колективу кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика стало включення в програму пленарного засідання, що стосувалося застосування сучасних ендовенозних термальних методик в лікуванні хронічної варикозної хвороби вен нижніх кінцівок, кафедральної доповіді асистента кафедри, к. мед. н. В. Горбовця на тему – «Ендовенозний електричний вплив в лікуванні хронічної венозної патології (Endovenous electric welding in the treatment of chronic vein diseases) (колектив авторів: проф. С. Саволюк, доц. В. Ходос, ас. В. Горбовець, Р. Геращенко), що узагальнив досвід клініки щодо застосування технології ендовенозного біозварювання в малоінвазивну планову та ургентну хірургію варикозної хвороби вен нижніх кінцівок та її ускладнень, в тому числі у пацієнтів з супутнім важким цукровим діабетом. Представлені результати констатують, що імплементація вітчизняної технології біозварювання в програму хірургічного лікування варикозної хвороби вен не поступається за ефективністю, надійністю та безпекою з існуючими сучасними малоторавматичними ендовенозними методиками (ЕВЛК, РЧА), що й викликало велику зацікавленість та стало основою для створення нових можливостей для подальшої наукової співпраці з європейськими хірургічними клініками та установами.

Отримані знання, досвід та сучасні протокольні рекомендації будуть враховані при написанні нових навчальних програм для слухачів, лікарів-інтернів та в підготовці до друку монографії з основ сучасної малоінвазивної флебології, робота над якою завершується колективом кафедри хірургії та судинної хірургії під загальним керівництвом завідувача кафедри, проф. С. Саволюка.