Google search

Співробітниками кафедри дитячої кардіології НМАПО імені П. Л. Шупика та ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії» був проведений майстер-клас з ультразвукової діагностики в інтенсивній терапії для лікарів-анестезіологів, учасників Конгресу анестезіологів України-2019, що проходив  19 - 21 вересня 2019 р. в ДП Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім».

Навчання лікарів-анестезіологів навичкам ультразвукової діагностики є абсолютно необхідним для покращення діагностики критичних станів. Якщо лікар інтенсивної терапії володіє даною методикою, то значно вкорочується час діагностування таких життєзагрожуючих станів, як тампонада серця, розшарування аневризми аорти, внутрішня кровотеча при травмах, а також захворювань, які супроводжуються гострою серцевою та/або дихальною недостатністю. Також використання ультразвукової діагностики в реанімації дозволяє проводити диференційну діагностику різних видів шоку, корегувати інфузійну терапію та режим штучної вентиляції, правильно призначати препарати інотропної підтримки. Як наслідок вчасної діагностики, шанси на порятунок життя таких пацієнтів зростають.

Актуальність навчання та впровадження ультразвукової діагностики при критичних станах у виконанні саме лікаря інтенсивної терапії підтверджується ще й тим, що Європейською та Американською асоціаціями лікарів-анестезіологів давно вже розроблені і впроваджені в роботу діагностичні протоколи FAST, FOCUS та BLU. Саме висвітленню цих протоколів і була присвячена перша «лекційна» частина майстер-класу. З доповідями виступили асистент кафедри дитячої кардіології та кардіохірургії НМАПО імені П. Л. Шупика Євгенія Артеменко, лікар кардіолог дитячий Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Данило Шипов та лікар анестезіолог дитячий Андрій Висоцький. У другій частині майстер-класу лікарі-анестезіологи мали можливість самостійно відпрацювати протоколи ультразвукової оцінки серця, плевральних та черевної порожнин, легенів. В майстер-класі взяли участь 25 лікарів інтенсивної терапії з різних міст України, всі вони отримали сертифікат із зазначенням кількості балів безперервного професійного розвитку та, сподіваємость, натхнення для подальшого удосконалення отриманих знань та навиків.