Google search

Важливою формою безперервного професійного навчання лікарів є клінічні конференції, які регулярно проводяться на кафедрі функціональної діагностики спільно з суміжними кафедрами Академії та співробітниками базової установи – Інституту серця МОЗ України. На першій у новому навчальному році конференції було розглянуто сучасні підходи до ведення пацієнтів з багатосудинними ураженнями вінцевих артерій і периферичним атеросклерозом з огляду на нещодавно оприлюднені матеріали Європейського конгресу кардіологів.

Завідувач кафедри функціональної діагностики професор О. Жарінов детально розповів про нові європейські рекомендації з діагностики та лікування хронічних коронарних синдромів.  Доповідач особливо акцентував увагу аудиторії на важливість поєднання оцінки анатомії вінцевого русла та вираженості функціональних наслідків ішемії міокарда при визначенні показань до коронарографії і реваскуляризації. Він окремо зупинився на місці подвійної антитромботичної терапії, зокрема, комбінації низьких доз нового перорального антикоагулянта ривароксабану і ацетилсаліцилової кислоти у лікуванні стабільних форм ішемічної хвороби серця з огляду на успішні результати мегадослідження COMPASS.

Натомість, доцент кафедри кардіохірургії, рентгенендоваскулярних і екстракорпоральних технологій О. Зеленчук розглянув підходи до ведення пацієнтів з атеросклерозом артерій нижніх кінцівок і підкреслив важливість антитромботичної терапії для профілактики інвалідизуючих ускладнень у цієї категорії пацієнтів.

У клінічній конференції взяли участь співробітники, клінічні ординатори і слухачі обох зазначених кафедр та лікарі базових відділень Інституту серця.