Google search

19 вересня 2019 року в Києві пройшло чергове засідання Асоціації неврологів Києва  «Міастенія з двох точок зору», в якому взяла участь професор кафедри неврології №1 НМАПО імені  П.Л. Шупика Тетяна Слободін.

Міастенія залишається  складним захворюванням як в питаннях діагностики,так і лікування.  Відомо, що хвороба пов’язана із аутоімунним ураженням нервово-м’язових синапсів. Знайдено різноманітні антигенні мішені нервово-м’язового синапсу -  білкові структури м’язів, нейрональні холінорецептори, йонні канали аксону. Антитіла можуть викликати не тільки дефіцит рецепторів ацитилхоліну на постсинаптичній мембрані, але й ураження функціональних властивостей йонних каналів рецепторів. Головним клінічним проявом хвороби є втомлюваність м‘язів, яка може бути локальною або генералізованою.  Діагноз виставляється на основі скарг, анамнезу, клініки, позитивної проби із інгібіторами ацетилхолінестерази, імунологічних методів дослідження, електроміографії. В лікуванні провідну роль відіграють інгібітори ацетилхолінестерази, використовують також кортикостероїди, імуноглобуліни, плазмаферез та хірургічні методи. Саме загадковий зв’язок міастенії із  вилочковою залозою дозволяє отримати позитивний результат тімектомії у певної групи пацієнтів. Протягом засідання лекторами були визначені критерії, що дозволяють регулювати ефективність лікування, визначати можливість хірургічного втручання в кожному конкретному випадку і в деяких випадках відповісти на питання взаємовідносин між двома ланками захворювання – змінами тимуса та порушенням невровом’язової передачі.

Блискучі доповіді лекторів викликали значний інтерес публіки до цієї проблеми. Слухачі мали можливість задавати питання та ділитися власним досвідом діагностики та лікування пацієнтів із міастенією. З нетерпінням чекаємо наступних засідань Асоціації неврологів Києва.