Google search

24 – 25 вересня 2019 р. відбулася ІІI Наукова конференція з міжнародною участю «Українська фармація − вчора, сьогодні, завтра», місцем проведення якої було обрано комплекс «Арніка» на території Національного природного парку «Синевир» Закарпатської області. Організаторами конференції виступили Донецький національний медичний університет та Національний фармацевтичний університет.

Учасниками конференції стали провідні вчені та практичні діячі в галузі фармації з Німеччини, Польщі та різних регіонів України, зокрема, Донецького національного медичного університету, Національного фармацевтичного університету, Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, Івано-Франківського національного медичного університету, Одеського національного медичного університету, Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області, ДП «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», компанії «Кусум Фарма», корпорації «Артеріум», громадської спілки «Фармацевтична ліга України».

НМАПО імені П. Л. Шупика була представлена делегацією від медико-профілактичного і фармацевтичного факультету на чолі з деканом, професором Віктором Трохимчуком.

Тематика конференції охоплювала найбільш актуальні питання фармації, а саме: регулювання фармацевтичного ринку та організація аптечних мереж; впровадження оцінки технологій охорони здоров’я в Україні; реформування публічних закупівель лікарських засобів; сучасні аспекти створення нових лікарських засобів; вивчення лікарських засобів рослинного походження; дослідження щодо раціонального прийому лікарських засобів; розвиток системи стандартизації та контролю якості лікарських засобів і дієтичних добавок; особливості аптечного виготовлення ліків тощо.

Серед зарубіжних спікерів слід відмітити доповідь міжнародного експерта фармацевтичного ринку Гжегожа Орновскі на тему: «Регулювання аптечного бізнесу в країнах світу: загальні тенденції та проблеми».

Від Академії з доповіддю на тему: «Інформаційно-просвітні аспекти забезпечення якості лікарських засобів» виступив завідувач кафедри контролю якості і стандартизації лікарських засобів доцент Сергій Убогов.

Слід відмітити, що практично кожна доповідь викликала жваву дискусію та обговорення, що засвідчувало важливість та актуальність проблем, які були підняті доповідачами.

В останньому блоці конференції відбувся Круглий стіл, присвячений підготовці до проведення ІХ Національного з’їзду фармацевтів України в 2021 році. Основною темою для обговорення стали актуальні національні та регіональні проблеми розвитку вітчизняної фармації.