Google search

21 вересня 2019 року в м. Львові відбулась VIII українсько-польська конференція з дитячої оториноларингології «ЄВРОЛОР-2019». Цього року захід вражав своєю різноманітністю. Програма складалась з 18 доповідей провідних отоларингологів України, Польщі, Бельгії та США. Відкрили конференцію президент Асоціації дитячих оториноларингологів України, проф. Анатолій Косаковський та віце-президент Асоціації дитячих оториноларингологів України Федір Юрочко. Після вітального слова проф. Анатолій Косаковський зробив доповідь про електрозварювальні технології живих біологічних тканин в дитячій оториноларингології та бактерицидну дію високочастотного струму.

Проф. Ярослав Шидловський (м. Познань, Польща), проф. Василь Шеремета (м. Ґалвестон, США) та Даріуш Пачковський (м. Бидгощ, Польща) розкрили питання сучасного лікування атрезії хоан, пухлин основи черепа та ангіофібром у дітей.

Про останні новинки ринології доповідали проф. Юзеф Мєжвінський (м. Бидгощ, Польща), Кшиштоф Дальке (м. Бидгощ, Польща), д.мед.н. Корнель Щигельський (м. Варшава, Польща). Про особливості діагностики та лікування найрізноманітнішої патології вуха розповідали: проф. Анджей Жаровський (м. Антверпен, Бельгія), проф. Володимир Шкорботун (м. Київ, Україна), проф. Єжи Кучковський (м. Ґданськ, Польща), проф. Марцін Шиманський (м. Люблін, Польща), Юстина Тира (м. Бидгощ, Польща).



Окрім основної програми лекцій учасники мали можливість відвідати 4 майстер-класи. Перший – «Радіологія в отології» проводили Федір Юрочко (м. Львів, Україна), Анджей Жаровський (м. Антверпен, Бельгія) та Дзвінка Копанська (м. Львів, Україна). Під час цього майстер-класу учасники дізнались особливості клінічної та радіологічної анатомії вуха в нормі та патології. Про специфіку проведення ендоскопічної аденоїдектомії розповідали Ярослав Шкорботун та Катерина Лях (м. Київ, Україна). На третьому майстер-класі - «Трахеостомія» під керівництвом проф. Ярослава Шидловського кожен з присутніх мав можливість провести цю операцію наживо на препаратах тварин. Також проф. Ярослав Шидловський провів майстер-клас «Гнучка назофаринголарингоскопія».

На закінчення конференції понад 270 учасників з усієї України, Польщі, Чехії мали нагоду відвідати майстер-клас ендоскопічної хірургії приносових пазух – FESS: «Livesurgery» від провідних ринохірургів Польщі. Це була безпосередня операція на анатомічній 3D-моделі під час якої присутні спостерігали за усіма етапами та деталями втручання. Нагадаємо, що такі демонстрації на конференції «ЄВРОЛОР» проводяться не вперше, минулого року гості конференції мали можливість спостерігати за проведенням ларинготрахеопластики на препараті з використанням реального ендоскопа, камери та інструментів, які використовують під час справжніх операцій.

Цього року, в межах конференції, вперше проводилась сателітна конференція «ЄВРОЛОР-онко», яку відвідало близько 70 онкологів з усієї України.