Google search

27 вересня в НМАПО імені П. Л. Шупика відбувся науково-практичний семінар із міжнародною участю «Сучасні аспекти і міжнародна стратегія післядипломної освіти, професійне регулювання і встановлення стандартів в гістопатології», який відвідали понад 250 лікарів як спеціалістів-патологоанатомів, так і лікарів інших спеціальностей із 13 областей України.

На початку заходу відбулось урочисте підписання ректором НМАПО імені П. Л. Шупика академіком НАМН України професором Юрієм Вороненком меморандуму про взаємопорузуміння в академічному співробітництві з Королівським коледжем патологів Сполученого Королівства.

У відеозверненні президент Королівського коледжу професор Джо Мартин (Jo Martin) привітала присутніх із цією знаменною подією та побажала розвитку взаємовідносинам, які щойно отримали офіційний статус.

Королівський коледж патологів входить до складу Європейської спілки лікарів та Всесвітньої асоціації патології та лабораторної медицини (WASPaLM). В роботі семінару взяли участь д-р Марк Говард та д-р Ольга Вайз, які представляють Коледж на міжнародному рівні, відповідаючи за побудову міжнародного стратегічного співробітництва, партнерські відносини, за співпрацю з Україною з питань науки та практики в патології.

Доктор Марк Говард ознайомив присутніх із діяльністю Королівського коледжу патологів (RCPath) – професійною членською організацією з благодійним статусом, яка була заснована у 1962 році, а в 1970 отримала Королівську Хартію. Сьогодні понад 10000 членів Коледжу працюють у лабораторіях, патологоанатомічних відділеннях лікарень і медичних університетах країн по всьому світі. Основна мета діяльності – впровадження та підтримка професійних стандартів у роботі патологів, сприяння в підвищенні кваліфікації практикуючих лікарів-патоморфологів, удосконалення майстерності викладачів патологічної анатомії, постійний професійний розвиток, атестація знань і практичних навиків патологів.

Продовжуючи проведення науково-практичного семінару декан факультету підвищення кваліфікації викладачів Лариса Бабінцева ознайомила учасників із основними вимогами нормативно-правових документів в галузі післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку (БПР), прийнятими в 2019 році. Наголосила на важливості події саме з точки зору розширення можливостей і різновидів отримання нових знань і навиків, удосконалення фахових компетентностей.

Доповідь д-ра Марка Говарда на тему «Госпітальна та судова (коронер) аутопсія. Поняття про систему медичного іспиту у Великій Британії» зацікавила аудиторію та викликала багато запитань і жваве обговорення.

Д-р Ольга Вайз, консультант-патогістолог госпіталя St. Thomas’, London, представила наукову доповідь «Підхід до діагностики раку невідомої первинної локалізації». Пухлини невідомого походження (ПНП) – це гетерогенна група метастатичних пухлин, що маніфестують у первинному вогнищі виникнення, а 10 - 15 % із них маніфестують, як метастази. В 2/3 з цих випадків вдається знайти первинну пухлину, але приблизно в 1/3 випадків (близько 5 % всіх новоутворень) локалізацію первинної пухлини виявити не вдається, в цьому випадку пухлину називають «анонімною» або пухлиною невідомого походження (ПНП). Такі новоутворення викликають у дослідників труднощі в ідентифікації первинного вогнища пухлини на момент постановки діагнозу. Діагностичний пошук у таких клінічних ситуаціях полягає в підтвердженні або спростування діагнозу лімфоми, метастатичної меланоми та метастатичної саркоми.

Власний досвід застосування сучасних технологій у післядипломній підготовці лікарів-патологоанатомів кафедри патологічної та топографічної анатомії представила у своїй доповіді завідувач кафедри професор Олена Дядик. У післядипломній освіті сучасне програмне забезпечення дає змогу реалізувати трансдисциплінарний підхід і вирішити низку завдань, пов’язаних із навчанням і тестуванням за очно-заочною та дистанційною формами. Використання сучасних інформаційних і цифрових технологій має значні переваги для оцінювання компетентності слухачів і ефективності їх навчання, а також надання інструментів для подальшого доступу до медичних знань, необхідних для надання якісної допомоги та навчання протягом усього життя.

Сучасні аспекти можливостей мікроскопії для освіти в епоху цифрових технологій представила керівних відділу біологічних технологій і клінічної патології ТОВ «ОПТЕК», OPTEC ZEISS Group company Зінаїда Сміла. В доповіді представлено концепцію змін до вимог освітніх технологій в умовах стрімкого наступу четвертої промислової революції, а саме – забезпечення персоналізації освітнього процесу, академічну свободу у виборі форм і методів, місця та часу навчання. 

Семінар завершився обговоренням нових відомостей, що викликали зацікавленість і численні запитання до спікерів від аудиторії, а також складанням резолюції. У заключному слові професор Олена Дядик зазначила, що партнерські взаємини з Королівським коледжем патологів направлені на обмін досвідом і розвиток мультидисциплінарного підходу до патогістологічної діагностики та лабораторної медицини.