Google search

Протягом 19 – 23 вересня  2019 р. у м. Порто, Португалія, відбувся Конгрес Європейської академії педіатрії, на якому розглядалися актуальні питання педіатрії, харчування дітей та підлітків, догляд та інтенсивна терапія невідкладних станів дітей перших трьох років життя.

Від Академії на майстер-курсі  та конгресі були присутні  зав. кафедри неонатології, професор Є. Шунько, доцент О. Лакша, доцент О. Костюк. На майстер-курсі протягом двох днів обговорювалися питання забезпечення збалансованого харчування дітей раннього віку, застосування вітамінів, препаратів заліза для корекції окремих станів. Співробітники кафедри брали участь в практичних заняттях та розглядах клінічних випадків і складанні лікувально-діагностичних програм. Наприкінці всі учасники склали заключний тест та отримали сертифікат.

Після майстер-курсу відбулися засідання за основною тематикою конгресу. Основні напрямки роботи конгресу - питання інфекції у дітей та методи лікування, допомога дітям з бронхіальною астмою, гіпотермія при асфіксії у  новонароджених, респіраторні розлади і методи дихальної підтримки. Окремо розглянуто проведення вакцинації у дітей. Особливо цікавими були стендові доповіді, представлені лікарями - педіатрами з усього світу.

На конгресі мали змогу прослухати відкриту лекцію, присвячену актуальній темі сучасної педіатрії - алергії на білок коров`ячого молока, вплив препаратів на стан імунної системи дітей. Обговорювалися питання зменшення кількості антибактеріальних препаратів у новонароджених і дітей раннього віку.

Плануємо впровадження отриманих знань та навичок в освітній процес кафедри неонатології для лікарів-інтернів, слухачів циклів спеціалізації та тематичного удосконалення.