Google search

У межах робочої поїздки до м. Прилуки  03 жовтня 2019 р. співробітники Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика – директор Інституту професор Олег Шекера, завідувач кафедри сімейної медицини професор Людмила Хіміон, завідувач кафедри педіатрії №2 професор Тетяна Марушко та в.о. завідувача кафедри неврології і рефлексотерапії доцент д. мед. н. Геннадій Чуприна - відвідали місцеві центральну міську лікарню та медичний коледж, де виступили перед лікарями і студентами коледжу.

Головний лікар міської лікарні Яна Погорєлова привітала співробітників Інституту сімейної медицини, а також поділилась своїми думками щодо реформи охорони здоров’я в місті Прилуки.

Відкрив зустріч професор Олег Шекера, який розповів славетну 100-річну історію НМАПО імені П. Л. Шупика та відзначив, що сьогодні в Академії є значний науково-педагогічний потенціал, а саме: 7 академіків і 18 чл.-кор. НАМН України, 3 чл.-кор. НАН України, 3 академіки АН Вищої школи України, 9 академіків НАН ВО України, 32 заслужених діяча науки і техніки України, 36 лауреатів Державної премії України в галузі науки і техніки, 71 заслужений лікар України, 3 заслужених працівники освіти України, 3 заслужених раціоналізатори та винахідники України, 7 заслужених працівників охорони здоров’я України, 2 заслужених працівники фармації України.

Професор Олег Шекера відмітив видатних засновників наукових шкіл в Академії та Україні, серед них: М. Амосов, Ю. Вдовиченко, Ю. Вороненко, І. Ганжа, О. Євдощенко, Є. Коханевич, Є. Мачерет, О. Мінцер, М. Поліщук, М. Сергієнко, Л. Тимошенко, А. Тріщинський, О. Шалімов, І. Зозуля, Б. Маньковський, Ю. Фещенко та ін.

Одночасно він звернув увагу присутніх на те, що одним з основних науково-навчальних структурних підрозділів НМАПО імені П.Л. Шупика є Інститут сімейної медицини, який в цьому році відзначає 10-річчя з дня заснування. У своєму виступі він проінформував присутніх щодо функцій, які покладені на Інститут, а саме: організація та впровадження якісної та ефективної системи підготовки спеціалістів за фахом «Загальна практика – сімейна медицина»; координація наукових досліджень у галузі сімейної медицини; участь у здійсненні науково-методичного супроводу впровадження сімейної медицини на рівні первинної медичної допомоги та у формуванні стратегічних напрямків її розвитку в Україні. Професор Олег Шекера запросив лікарів різних спеціальностей пройти навчання у стінах Академії у 2020 р.

Цікаву інформацію представили професори Людмила Хіміон та Тетяна Марушко, які в своїх виступах поділилися надбаннями очолюваних ними кафедр за своїми спеціальностями.

У своєму виступі д. мед. н. Геннадій Чуприна наголосив на важливості здійснення безперервного професійного розвитку лікарів у стінах спеціалізованих навчальних закладів під керівництвом досвідчених науково-педагогічних працівників та розповів про основні напрямки підготовки слухачів та інтернів на кафедрі неврології і рефлексотерапії, якими є неврологія, рефлексотерапія та неврологія для лікарів загальної практики-сімейних лікарів. Він анонсував нові одно- та двотижневі цикли тематичного удосконалення, розроблені колективом кафедри: «Метод блокад нервових утворень у практиці невролога та сімейного лікаря», «Акупунктура, як складова комплексної реабілітації в клінічній практиці» та «Мануальна терапія в комплексному лікуванні вертеброгенних больових синдромів», які допоможуть опанувати нові ефективні підходи у лікуванні захворювань з больовими синдромами лікарям багатьох клінічних спеціальностей.

Під час зустрічі відбулась цікава дискусія, після якої була підписана угода про співробітництво.