Google search

4 жовтня в м. Києві відбулась зустріч зацікавлених сторін щодо узгодження «Порядку організації епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією/СНІДом та шляхів поліпшення нагляду за смертністю, пов’язаною з ВІЛ».

Учасниками заходу стали фахівці національного та регіонального рівнів – лікарі-епідеміологи, спеціалісти в сфері моніторингу та оцінювання, інші фахівці, залучені до епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією/СНІД державних, міжнародних і неурядових установ.

Зустріч було проведено в межах проекту SILab «Підтримка системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій Міністерства охорони здоров'я України, покращення використання стратегічної інформації та розбудови потенціалу громадської охорони здоров'я в межах Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)», що впроваджується Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Учасників ознайомили з сучасними вимогами до епіднагляду за інфекційними захворюваннями та стратегією взаємодії інформаційних систем у сфері громадського здоров’я. Розглянуто пропозиції щодо порядку збору, передавання, обміну даними та інформації на різних етапах спостереження за випадками ВІЛ-інфекціями і СНІДу.

Заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін запропонував для обговорення питання взаємодії інформаційних систем у сфері громадського здоров’я щодо моніторингу  випадків ВІЛ/СНІДу, а також майбутні шляхи інтеграції їх у рамках реформи надання вторинної та третинної медичної допомоги.

Окремим розділом було представлено питання вдосконалення нагляду за випадками смерті, зумовленими ВІЛ. Сесію підготовили та провели фахівці патологоанатомічної служби - завідувач кафедри патологічної та топографічної анатомії НМАПО імені П. Л. Шупика професор Олена Дядик і заочний аспірант цієї кафедри завідувач патологоанатомічного відділення Київської міської клінічної лікарні № 5 - Анна Городецька, а також доцент кафедри патологічної анатомії, гістології та судової медицини Київського медичного університету Петро Кузик. Авторами запропоновано на розгляд питання щодо шляхів реалізації реєстрації та обліку посмертної верифікації ВІЛ, особливості формулювання патологоанатомічного діагнозу та підходи до заповнення лікарського свідоцтва про смерть при ВІЛ-інфекції. У межах дискусії обговорено сукупність епідеміологічних, клінічних та морфологічних критеріїв, що дозволять впровадити постмортальну верифікацію ВІЛ та наголошено на важливості зворотного зв’язку між спеціалістами патологоанатомічної та епідеміологічної галузі. Сесія завершилась жвавою дискусією щодо формулювання посмертного діагнозу ВІЛ/СНІД, коінфекції ВІЛ/туберкульоз.

Патоморфологічне встановлення діагнозу ВІЛ-інфекції буде включено в «Проект організації епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією/СНІДом в Україні».