Google search

1 жовтня в Миколаївському обласному бюро судово-медичної експертизи завершився місячний виїзний цикл тематичного вдосконалення «Судово-медична експертиза черепно-мозкової травми».

Основними завданнями навчання були: набуття нових теоретичних знань про механізм утворення ушкоджень у випадках різних видів черепно-мозкової травми, морфологічні особливості та механізм утворення ушкоджень, удосконалення професійних умінь, навиків і компетентностей в аспекті обґрунтованого методологічного підходу щодо дослідження, опису та оцінювання даних, отриманих при проведенні судово-медичної експертизи.

Завідувач кафедри професор Володимир Мішалов після вітання з успішним завершенням циклу, проінформував лікарів судово-медичних експертів про творчу та плідну співпрацю з Миколаївським обласним бюро судово-медичної експертизи, презентував оновлені науково-педагогічними працівниками кафедри навчальні посібники: «Судово-медична оцінка патоморфологічних змін при внутрішньочерепних ушкодженнях», «Судово-медична характеристика ушкоджень внутрішніх органів (селезінка, підшлункова залоза, печінка, нирки) та визначення давності їх утворення», «Особливості опису одягу при проведенні судово-медичної експертизи».

 Під час спілкування зі слухачами та керівництвом Бюро, професор Володимир Мішалов також поінформував про реформування системи післядипломної медичної освіти України та ознайомив із проектом наказу МОЗ України «Про затвердження Положення про інтернатуру» від 14 серпня 2019 р. наголосивши, що скасування інтернатури з «судово-медичної експертизи» призведе, у першу чергу, до кадрових втрат у бюро через трирічну підготовку відповідних фахівців на клінічних кафедрах, а також через відсутність мотивації надалі бути лікарем - судово-медичним експертом. Наслідком цього може бути повна руйнація системи судово-медичної експертизи в Україні, що сьогодні забезпечує дотримання прав і свобод громадян України та забезпечує слідчо-судові органи доказовою базою при розкритті злочинів. Повідомив, що президія Асоціації судових медиків України та адміністрація НМАПО імені П. Л. Шупика звернулись до МОЗ України з пропозицією про включення до переліку спеціальностей для здобуття вищої освіти в інтернатурі – «судово-медичної експертизи».

Доцент кафедри Оксана Гуріна провела перевірку навиків та умінь, якими повинні володіти лікарі судово-медичні експерти. Після завершення навчання та складання іспиту, слухачі отримали посвідчення про проходження підвищення кваліфікації з судово-медичної експертизи черепно-мозкової травми.