Google search

3 - 7 вересня 2019 року в Мадриді, Іспанія, кафедра загальної та невідкладної хірургії (зав. кафедри - В. Крижевський) НМАПО імені П.Л. Шупика взяла участь у 24 Всесвітньому конгресі Міжнародної федерації хірургії ожиріння та метаболічних розладів (IFSO).

IFSO - хірургічна федерація, що складається з 63 офіційних національних асоціацій баріатрічних хірургів та окремих членів. Місія IFSO полягає в об'єднанні глобальних наукових, хірургічних та інтегрованих спільнот охорони здоров’я з метою поширення знань, співпраці та встановлення універсальних стандартів лікування осіб з ожирінням.

Основна мета ІFSО - оптимізація лікування пацієнтів з морбідним ожирінням, об'єднуючи хірургів та суміжних медичних працівників. IFSO прагне створити глобальну систему акредитації баріатричних центрів та окремих хірургів. Основна діяльність IFSO - це організація щорічного Всесвітнього конгресу, який забезпечує обмін знаннями, презентації нових методик, досліджень та концепцій, а також для зустрічей фахівців в цій галузі. Конгресу було надано 13 європейських кредитів CME. Крім того, учасники післядипломних курсів також отримали 13 європейських кредитов CME.

 Академію  представляв професор кафедри загальної та невідкладної хірургії, д.мед.н. Євген Колесніков, який брав участь у численних дискусіях актуальних проблем в баріатричній хірургії.

Під час проходження конгресу проходили два цікавих курси післядипломного навчання: 1) 4th International Consensus Conference on Duodenal Switch і 2) Live Surgeries Course: Primary, Revisional, Endoscopic, Robotic and Complications.

Окремі сесії і виступи стосувалися наступних питань:  іннованіі і протиріччя в баріатричної хірургії; рукавна гастректомія, позитивні і негативні сторони операції, ускладнення і техніка виконання; BPD і Duodenal switch операції, показання, протипоказання, ускладнення і результати та інші важливі питання.

Три відеосесії «живої» хірургії привернули увагу багатьох баріатричних хірургів: команда хірургів з США представила відеотрансляцію операцій - конверсію рукавної гастректоміі в Duodenal Switch і конверсію рукавної гастректоміі в SADI (операцію з одним анастомозом). Дуже цікавими були відеоматеріали про повторні операції із застосуванням робота у пацієнтів, які недостатньо схудли після баріатричних процедур або набрали вагу в післяопераційному періоді.

В цілому, цей форум був дуже корисний як для молодих, так і для досвідчених баріатричних хірургів.