Google search

11 - 12 жовтня в м. Києві, за підтримки клініки «Верде», відбулася  конференція з питань грудного вигодовування, догляду за дитиною перших років та вирішення питань, які хвилюють годувальницю, лікаря-педіатра, неонатолога, сімейного лікаря.

У конференції взяв участь всесвітньо відомий експерт, автор бестселеру «Грудне вигодовування: необмежені можливості», засновник та керівник клініки грудного вигодовування в Канаді, педіатр д-р Джек Ньюмен, а також українські експерти - лікарі провідних клінік, науковці, виробники інноваційних товарів для мам та малюків, консультанти з питань грудного вигодовування, психологи.

В роботі конференції взяли участь співробітники кафедри неонатології НМАПО імені П. Л. Шупика професор Є. Шунько, доцент О. Костюк, лікарі-інтерни кафедри. Завідувач кафедри, чл.-кор. НАМН України, професор Є. Шунько виступила з вступною промовою, в якій підкреслила актуальність і надзвичайну важливість грудного вигодовування з перших хвилин життя новонародженої дитини.

Дуже цікавим було повідомлення Джека Ньюмена щодо грудного вигодовування передчасно народжених та хворих дітей і новонароджених з перинатальною патологією. Спікер звернув увагу,  що матерів передчасно народжених дітей майже усюди інформують, про неможливість прикладати дитину до грудей, якщо вона не досягла 34 тижня гестації (орієнтовно за 6 тижнів до прогнозованої дати народження). Це негативно впливає на грудне вигодовування, частково тому, що дитина зазвичай здатна розпочинати прикладатися до грудей значно раніше 34 тижня гестації.  Якщо у більшості лікарень матері та доношені діти, як правило, не отримують відповідної допомоги з початком грудного вигодовування, то матері і недоношені діти отримують її ще менше, що унеможливлює успіх грудного вигодовування.

Джек Ньюмен багато часу в своєму виступі приділив питанням методики прикладання до грудей, відсутності болю протягом фізіологічного процесу годування грудьми. Присутні не тільки мали змогу послухати думку експерта, а й задати питання та отримати відповіді на ті проблемні положення, які виникають у лікарів під час роботи та спілкування з матерями, які годують грудьми.