Google search

4 - 5 жовтня 2019 року в місті Києві відбувся Перший науково-практичний міжнародний форум «Метаболічний синдром в міждисциплінарному аспекті: конкуренція чи взаємодія», в якому взяли участь лікарі різних спеціальностей (ендокринологи, хірурги, гінекологи, дієтологи, педіатри, психологи), що дотичні до лікування метаболічного синдрому, з усієї України та світу (Бельгія, Бразилія, Італія, Туреччина).

Перший день розпочався з пленарного засідання «Міждисциплінарні аспекти метаболічного синдрому», на якому провідні світові експерти наголошували на високій актуальності та необхідності лікування ожиріння та метаболічного синдрому, особливо в мультидисциплінарному варіанті.

В другій половині дня учасники конференції мали змогу відвідати декілька секційних засідань. Наукова програма яких була насичена та структурована за напрямками та спеціальностями: «Здоров’я жінки з метаболічним синдромом», «Нові аспекти ведення пацієнтів з метаболічним синдромом», «Метаболічна хірургія».

Саме на секційному засіданні «Метаболічна хірургія», аспірант кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика Д. Завертиленко презентував кафедральну доповідь на тему: «Місце рестриктивних операцій у хворих на метаболічний синдром в аспекті післяопераційного рефлюкс-езофагіту» (С. Саволюк, В. Лисенко, М. Крестьянов, Д. Завертиленко).

Така зацікавленість кафедри проблемами метаболічної хірургії є не випадковою: по-перше, серед науково-практичної проблематики кафедри є проблема лікування цукрового діабету та його ускладнень і метаболічного синдрому, який, згідно останніх європейських та світових настанов, повинен розглядатися в орбіті метаболічної хірургії, як найбільш дієвий метод лікування, по-друге,  на сьогоднішній день, основною стратегією їх вирішення є мініінвазивність процедур (лапароскопія, ендоскопія), що є головним стратегічним напрямком подальшого розвитку кафедри, по-третє, тема дисертаційної роботи аспіранта Д. Завертиленко безпосередньо пов’язана з хірургічним лікуванням морбідного ожиріння та метаболічного синдрому і виконується під науковим керівництвом завідувача кафедри хірургії та судинної хірургії професора С. Саволюка.   

Другий день форуму був поділений на секційні засідання: «Здоров’я жінки з метаболічним синдромом», «Актуальні питання дієтології у пацієнтів з надлишковою вагою», «Мультидисциплінарний клінічний розбір» та майстер-клас з живою хірургією «Хірургічні методики лікування ожиріння, цукрового діабету та метаболічного синдрому». В межах майстер-класу було виконано лапароскопічну рукавну резекцію шлунку та лапароскопічне шунтування шлунку.

Активна дискусія та обговорення, обмін практичним досвідом, нові знання, відкриття можливостей та перспектив до подальшого спільного розвитку, а також створення Української асоціації метаболічної медицини – це результат роботи наукової конференції та її учасників.