Google search

Саме під таким девізом 17 жовтня 2019 р. у Києві в конгрес-холі готелю Hilton проходила робота ХІІ Національного Астма-Конгресу. Захід був організований співробітниками кафедри фтизіатрії і пульмонології Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика, ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського НАМН України» під керівництвом завідувача кафедри академіка НАМН України, професора Ю. Фещенка та за підтримки Національної академії медичних наук України, Асоціації фтизіатрів і пульмонологів України.

Доцільність проведення цього вже традиційного заходу, який відвідали фахівці з переважної більшості регіонів України, була зумовлена вкрай високою актуальністю проблеми бронхообструктивних захворювань (бронхіальної астми, хронічного бронхообструктивного захворювання легень (ХОЗЛ), на що постійно звертають особливу увагу експерти ВООЗ. Так, за даними цієї організації розповсюдженість ХОЗЛ в різних країнах світу коливається в широкому діапазоні і у дорослих осіб виявляється приблизно в 22 % випадків, на бронхіальну астму зараз хворіють від 1 до 16 % населення, що складає понад 340 млн. осіб.  На жаль, в Україні існує значне недовиявлення та пізня діагностика бронхіальної астми та ХОЗЛ, що знижує ефективність лікування відповідних категорій пацієнтів, погіршує прогноз, збільшує частоту ускладнень та летальних випадків.

Саме актуальним питанням персоніфікованого ведення хворих на астму, ХОЗЛ, а також алергічний риніт і були присвячені доповіді співробітників кафедри фтизіатрії і пульмонології, зокрема академіка НАМН України професора Ю. Фещенка («Зміни парадигми в лікуванні бронхіальної астми»), професорів Л.  Яшиної («Бронхіальна астма: актуальні питання та напрямки їх вирішення»), О. Дзюблика («Роль респіраторних вірусів у розвитку та загостренні бронхіальної астми»), С. Зайкова («Алергенні молекули бронхіальної астми», «Сучасні стратегії діагностики та лікування алергічного риніту»).

Протягом конференції було представлено багато інших доповідей з широкого кола питань щодо ведення даних категорій пацієнтів, обговорено чисельні соціальні, організаційні та практичні проблеми, з якими зіштовхуються лікарі у своїй практиці. Особливе місце в роботі конференції було приділено підвищенню ефективності лікування хворих на астму і ХОЗЛ за допомогою нових інноваційних та комбінованих бронходилятаторів, а також випадків поєднання астми і ХОЗЛ з іншими захворюваннями.

Проведений ХІІ Національний Астма-Конгрес підтвердив важливість проблеми бронхообструктивних захворювань і зацікавленість лікарів щодо нових вітчизняних та світових підходів до ведення відповідних категорій пацієнтів.