Google search

18 жовтня 2019 р. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.613.04 НМАПО імені П. Л. Шупика відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук здобувача кафедри аптечної та промислової технології ліків Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Іванни Саханди на тему: «Удосконалення забезпечення хворих на серцево-судинні захворювання лікарськими засобами рослинного походження» за спеціальністю 15.00.01 - технологія ліків, організація фармацевтичної справи та судова фармація.

Науковий керівник – заслужений працівник фармації України, професор Костянтин Косяченко, професор кафедри організації і економіки фармації НМАПО імені П. Л. Шупика.

Мета дисертаційного дослідження полягає у науковому обґрунтуванні організаційно-економічних підходів щодо удосконалення фармацевтичного забезпечення хворих на серцево-судинні захворювання (ССЗ) лікарськими засобами (ЛЗ) рослинного походження. Дисертантом уперше: визначено складові мотивації споживачів при виборі лікарських засобів рослинного походження (для виявлення особливостей попиту на них дана характеристика «соціального портрету» споживача, лікаря та провізора, проаналізована номенклатура ЛЗ рослинного походження для хворих на серцево-судинні захворювання; проведено аналіз фармацевтичної складової медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги хворим на ССЗ щодо наявності в них ЛЗ рослинного походження; визначено ефективний асортимент ЛЗ рослинного походження для фармакотерапії хворих на ССЗ на амбулаторному, стаціонарному етапах лікування та при виписуванні зі стаціонару; обґрунтовано і розроблено модель функціонування в сучасних умовах реформування охорони здоров′я спеціалізованої аптеки кардіологічного профілю; визначено структуру принципово нового інформаційного сервісу для лікарів, працівників аптек та споживачів щодо ЛЗ, зокрема ЛЗ рослинного походження, для фармакотерапії хворих на ССЗ; розроблено та апробовано інформаційно-пошукову систему «Гіпертонічна хвороба та супутні патологічні стани серцево-судинної системи (Herbacor)». Основні результати проведених досліджень опубліковано у 46 роботах, у тому числі 14 статтях у наукових фахових виданнях України; 1 статті в іноземному науковому виданні; 2 статтях у наукометричних журналах бази даних Scopus; тезах 24 доповідей; 4 методичних рекомендаціях та 1 монографії (у співавторстві).

За результатами таємного голосування, відповідно до протоколу лічильної комісії (присутні 11 членів спеціалізованої ради з 15), «за» проголосували 11 осіб, і встановлено, що за актуальністю, науковим рівнем, обсягом виконаних досліджень, новизною, практичним значенням отриманих результатів, ступенем обґрунтованості наукових положень і рекомендацій, результатами впровадження у практику, повнотою викладу результатів роботи у наукових фахових виданнях дисертаційна робота відповідає вимогам п. 9 та п. 11 - 14 «Про затвердження Порядку присудження наукових ступенів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.07.2013 р. № 567, а її автор, Саханда Іванна Василівна, заслуговує присудження наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук за спеціальністю 15.00.01 – технологія ліків, організація фармацевтичної справи та судова фармація.