Google search

10 - 11 жовтня в місті Варшава, Польща, відбулась щорічна міжнародна конференція «Neonatus 2019», в якій взяла участь доцент кафедри дитячої анестезіології та інтенсивної терапії Людмила Танцюра.

Neonatus – це цикл конференцій, присвячених актуальним питанням інтенсивної терапії, хірургічної допомоги та реабілітації новонароджених дітей. Мета заходу – донести лікарю, який практикує, останні світові досягнення надання допомоги новонародженим дітям, які підтримуються доказовою медициною з акцентом на результатах останніх клінічних досліджень, актуальних для неонатальної інтенсивної терапії. 

Засідання мали фіксовані сесії: післядипломна освіта, новини, звіти останніх актуальних для клінічної практики досліджень, діагностика та лікування окремих станів, практичні семінари. Захід адресований неонатологам, дитячим анестезіологам, педіатрам та дитячим хірургам.

Серед доповідачів – провідні фахівці з неонатальної інтенсивної терапії зі США, Великобританії, Нідерландів, Австрії, Польщі. Цього року участь у заході взяли відомі автори підручника «Фізіологія плоду та новонародженого» Річард Полін та Віліам Фокс, США. Вони поділились знаннями про новітні терапевтичні підходи щодо лікування захворювань легень в неонатальному періоді. Під час конференції обговорювались неоднозначні питання щодо гемодинамічної підтримки у новонароджених та стратегії використання інотропних препаратів, легеневої гіпертензії та застосування екстракорпоральної мембранної оксигенації. На сучасному етапі проведення інтенсивної терапії новонародженим невід’ємною частиною визнано використання ультразвукового дослідження як для діагностики, так і для контролю лікування. Цей метод визнано високоінформативним, безпечним та швидким в проведенні.

Практичні семінари були присвячені сучасним режимам респіраторної підтримки, проведенню ультразвукового дослідження та забезпеченню лікувальної гіпотермії під час транспортування дитини. 

Розглянуті на конференції питання зафіксовані, будуть втілені в навчальний процес та роботу базових відділень кафедри дитячої анестезіології та інтенсивної терапії, що буде сприяти підвищенню якості надання медичної допомоги та навчання слухачів Академії.