Google search

Інфекційно-запальні захворювання дихальних шляхів у дітей, які є однією з найбільш актуальних проблем ХХІ століття, обговорювались на науково-практичній конференції з міжнародною участю «Міждисциплінарні підходи до діагностики та лікування захворювань органів респіраторної системи у дітей», яка відбулась 17 - 18 жовтня 2019 року у м. Чернівці.

17 - 18 жовтня 2019 року у м. Чернівці відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Міждисциплінарні підходи до діагностики та лікування захворювань органів респіраторної системи у дітей». Засідання конференції були проведені в палаці «Академічний» Буковинського державного медичного університету.

Учасників конференції привітав ректор БДМУ, проф. Тарас Бойчук, а також до вітань долучились Оксана Знак, координатор групи ДОЗ ОДА зі спеціальності «Педіатрія», проф. Анатолій Косаковський, президент Асоціації дитячих оториноларингологів України, завідувач кафедри дитячої оториноларингології, аудіології та фоніатрії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика, проф. Олена Колоскова, завідувач кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ, проф. Лариса Сидорчук, завідувач  кафедри сімейної медицини.

 

У конференції взяли участь науковці та фахівці практичної медицини майже з усіх куточків України та іноземних країн. Почесними гостями були делегати з Італії, Грузії та Казахстану. У межах наукового заходу провідні вітчизняні експерти та колеги з зарубіжжя представили цікаві доповіді про сучасні тенденції у веденні пацієнтів з респіраторною патологією,  поділилися власним досвідом впровадження нових концепцій у діагностику та лікування низки захворювань. Серед широкого спектру обговорюваних питань увага багатьох спікерів була сконцентрована на інфекційно-запальні захворювання дихальних шляхів у дітей, які є однією з найбільш актуальних проблем ХХІ століття.

Новітні технології та підходи до лікування захворювань верхніх дихальних шляхів у дітей традиційно об’єднала провідних вітчизняних вчених, їхніх зарубіжних колег і практичних лікарів. Цікаву доповідь, присвячену лікуванню та превенції захворювань верхніх дихальних шляхів у дітей, до  уваги аудиторії представив директор клініки Іашвілі (м. Тбілісі) – Іване Чхаїдзе. Про лікування риносинуситів та сучасну діагностику захворювання детально розповів запрошений іноземний гість конференції з Римського університету Тор Вергата проф. Ді Джироламо (Італія). Про поліноз у практиці оториноларинголога розповіла Гульнара Уалієва, гостя з сонячної Алма-Ати (Казахстан). Франческо Пассалі (Італія) представив доповідь про вплив корекції носового дихання та м'якого піднебіння в лікуванні хропіння і апное.

З цікавими доповідями про актуальні проблеми педіатрії та дитячої отоларингології виступили вчені з України. Кожна доповідь викликала жваві дискусії, учасники Форуму задавали актуальні питання, ділились своїми думками, ідеями та досвідом лікування хворих.

В кулуарах продовжувався жвавий діалог між делегатами конференції про шляхи покращення результатів лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів у непростих умовах медичних реформ. Це дає можливість визначити перспективи подальшого розвитку різних напрямків медицини в Україні.

18 жовтня 2019 року проведено сателітну секцію «Сучасні технології навчання і викладання у контексті вищої медичної освіти» та чотири майстер-класи у симуляційному центрі БДМУ: високочастотне електрозварювання живих біологічних тканин при захворюваннях ЛОР-органів (проф. А. Косаковський), діагностика та лікування бронхіоліту в новонароджених (доц. У. Марусик), отоскопія: проведення, інтерпретація, прийняття рішення (проф. С. Левицька), шунтування барабанної перетинки (Ф. Юрочко).

Культурна програма конференції дала змогу учасникам та гостям познайомитись з Чернівцями, колоритом Буковинського краю, пізнати  його історію та сьогодення.

Загалом, в роботі конференції взяло участь понад 380 фахівців з профільних установ України (насамперед конференція зацікавила сімейних лікарів, педіатрів, отоларингологів, дитячих отоларингологів та сурдологів).  Всі учасники конференції отримали багато цікавої та корисної інформації з різних розділів педіатрії, оториноларингології та дитячої оториноларингології.

Під час конференції працювала виставка фармацевтичних препаратів та медичної техніки.

По закінченню конференції була прийнята резолюція, направлена на покращення допомоги дітям України.