Google search

Співробітниками кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика (О. Лоскутов, М. Бондар, О. Галушко, Ю. Марков, І. Кучинська) у співавторстві з д.мед.н. професором Б. Тодуровим та д.мед.н. М. Гуменюком видано друком навчально-методичний посібник «Оцінка передопераційного статусу пацієнта і підготовка до хірургічного втручання» (Київ, 2019р., 228 с.).

У роботі представлені основні принципи передопераційної оцінки стану пацієнтів дорослого віку і методи їх підготовки до анестезії та оперативного втручання.

Особливу увагу приділено анестезіологічним заходам (менеджменту) доопераційної підготовки пацієнтів з різноманітною соматичною патологією.

Навчальний посібник призначений для лікарів анестезіологів, лікарів відділень інтенсивної терапії, хірургів, слухачів циклів тематичного удосконалення з анестезіології та інтенсивної терапії, лікарів-інтернів анестезіологів та спеціальностей хірургічного профілю.

Автори мають надію, що наведені в даному посібнику  рекомендації, щодо всестороннього  повноцінного передопераційного обстеження і специфічної підготовки до операцій та анестезій пацієнтів з різною хірургічною патологією, допоможуть уникнути або суттєво знизити частоту інтраопераційних та інтранаркозних ускладнень і, таким чином, підвищать рівень безпеки пацієнтів, які підлягають оперативному втручанню.

Це буде вагомим кроком у напрямку втілення міжнародних ініціатив з безпеки пацієнтів, представлених в «Рекомендаціях Комітету міністрів Ради Європи урядам держав, щодо управління безпекою пацієнта  і запобігання ускладненням/інцидентам в сфері охорони здоров’я».