Google search

24 - 25 жовтня 2019 року в Запоріжжі відбулась VI науково-практична конференція з міжнародною участю «Нові тренди в хірургічному лікуванні ожиріння і супутніх метаболічних розладів».

У вступній доповіді А. Лаврик (проф., головний науковий співробітник відділу хірургії шлунково-кишкового тракту Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова НАМНУ, голова Асоціації баріатричної хірургії України) наголосив на актуальності та необхідності лікування ожиріння та метаболічного синдрому в Україні, акцентуючи увагу на необхідності мультидисциплінарного підходу та об’єднання спеціалістів дотичних до лікування даної патології і хірургів, що займаються метаболічною хірургією.

Перший день загалом був поділений на декілька структурованих засідань: «Мальабсорбативні операції», «Рестриктивні операції», «Ускладнення та повторні операції в баріатричній хірургії. Ендоскопічні методики лікування», на яких провідні експерти розглянули всі основні напрямки розвитку та досягнення сучасної метаболічної хірургії. Треба звернути увагу, що доповідачі все більше приділяли увагу малоінвазивності та безпечності процедур, високій якості життя після виконання операцій.

Другий день розпочався з майстер-класу, на якому К. Милиця (д. мед. н., головний лікар клініки Святого Миколая) виконував лапароскопічну повздовжню резекцію шлунку, в режимі живої хірургії, після якого продовжились доповіді та обговорення актуальних питань баріатричної хірургії. На даному засіданні аспірант кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика Д. Завертиленко (науковий керівник – завідувач кафедри, проф. С. Саволюк) презентував кафедральну доповідь на тему: «Оцінка якості життя у хворих на метаболічний синдром після проведення рестриктивного хірургічного лікування» (С. Саволюк, В. Лисенко, М. Крестянов, Д. Завертиленко). Дана тема пов’язана з головним стратегічним напрямком кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика – мініінвазивністю (лапароскопія, ендоскопія), а також є частиною дисертаційної роботи Д. Завертиленка.

Отримані знання, участь в актуальних дискусіях, обмін практичним досвідом, стануть в нагоді при плануванні роботи кафедри хірургії та судинної хірургії з лікарями-інтернами та слухачами курсів тематичного удосконалення, при створенні нових навчальних програм, курсів та майстер-класів.