Google search

З 19 по 23 жовтня 2019 року в м. Барселона (Іспанія) проходив Об’єднаний Європейський гастроентерологічний тиждень. У цьому міжнародному заході взяли участь більш ніж 15 тисяч учасників. Українську делегацію представляли фахівці-гастроентерологи: науковці, практикуючі лікарі з більш ніж десяти регіонів України. Кафедру терапії НМАПО імені П.Л. Шупика представляв проф. А. Дорофєєв.

Одним із важливих організаційних питань гастротижня було обрання нового президента Європейської гастроентерологічної асоціації, у якому брали участь також представники України. Новим президентом став професор Аксель Дігнас (Німеччина).

З ключовий наукових питань гастротижня, які були розглянуті, це –  визначення ролі кишкової мікробіоти при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Особливу увагу приділяли дизбіозу при неалкогольній жировій хворобі печінки, ожирінні, коморбідній функціональній патології, а також запальних та функціональних захворюваннях кишечника. Обговорювали не лише патогенетичну значимість змін кишкової мікробіоти, але і методи її корекції. До важливих та ефективних способів корекції кишкового дизбіозу належить трансплантація фекальної мікробіоти. Представники української делегації разом з іншими міжнародними експертами брали участь у розробці нового Європейського консенсусу щодо удосконалення та уніфікування трансплантації кишкової мікробіоти у країнах Європи.

Матеріали Об’єднаного Європейського гастроентерологічного тижня представлені проф. А. Дорофєєвим та обговорені на методичних зборах кафедри терапії НМАПО імені П.Л. Шупика.