Google search

30 вересня - 2 жовтня в м. Києві відбувся VIІ Національний конгрес із біоетики з міжнародною участю, організаторами якого виступили ДУ «Науковий центр з медико-біотехнічних проблем НАН України», ДУ «Інститут медицини праці імені Ю. І. Кундієва НАМН України» та ДП «Державний експертний центр МОЗ України». Учасниками Конгресу стали близько 80 учених і фахівців з України, Республіки Білорусь, Великої Британії та США.

Основні питання Конгресу стосувались етичних проблем біомедичних досліджень і медичної практики, біоетичної освіти та виховання, екологічної етики та захисту тварин, соціально-економічних та етичних аспектів новітніх біомедичних технологій, а також філософських питань сучасних проблем біоетики та їх впливу на суспільство.

Активну участь у роботі Конгресу взяли науково-педагогічні працівники кафедри філософії факультету підвищення кваліфікації викладачів: завідувачка кафедри професор Світлана Пустовіт, яка була співголовою засідань секції «Філософсько-методологічні аспекти біоетики» та виступила з доповіддю «Філософські засади медичної діяльності: медицина та життєсвіт пацієнта», професор Наталія Бойченко, яка виступила з доповіддю «Філософське та соціокультурне підґрунтя розвитку біоетики». Особливу зацікавленість викликали виступи к.філос.н. Вікторії Березіної на тему «Міф психосоматики: привид психофізичної проблеми в медицині» та к.філос.н. Бориса Остапенка на тему «Концепція компетентності морального судження». На засідання секцій були запрошені аспіранти кафедр Академії.

У межах Конгресу відбувся круглий стіл на тему «Нюрнбергський кодекс - від історії створення до сучасного значення», в підготовці та проведенні якого взяв активну участь доцент кафедри філософії Борис Остапенко.

Учасники Конгресу підготували резолюцію, в якій наголосили на актуальних проблемах сучасної біоетики, шляхах їх вирішення, соціальних механізмах втілення принципів і цінностей біоетики в науці, освіті та системі охорони здоров’я в Україні.