Google search

9 - 11 жовтня 2019 р. в Йокогамі (Японії) відбулась 37 Міжнародна конференція по саркоїдозу та іншим інтерстиціальним захворюванням легень (WASOG/JSSOG 2019).  У межах WASOG 2019 також відбулася JSSOG – The Annual Meeting of Japan Society of Sarcoidosis and other Granulomatous Disorders.

Президент WASOG Arata Azuma відкрив Конгрес в Йокогамі та нагадав про те, що в 1987 р. в Мілані професор G. Rizzatto заснував World Association of Sarcoidosis and Other Granulomatous (WASOG), першим президентом був вибраний Джеральд Джеймс.

Даний щорічний захід відбувся під егідою WASOG і є одним з найбільших форумів професіоналів Сполучених Штатів Америки, Європи та Азії.  Цього року конференція об’єднала  провідних фахівців з усього світу (Японії, США, Нідерландів, Германії, Великої Британії, Данії, Франції, Італії і багатьох інших країн). Вчені України також взяли активну участь у ній.

Кафедра фтизіатрії і пульмонології Інституту сімейної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика не лишилася осторонь – професор кафедри Галина Гуменюк взяла активну участь в роботі міжнародної конференції.

Професор Гуменюк є членом міжнародної організаціі World Association of Sarcoidosis and Other Granulomatous (WASOG) від України.

На конференції обговорювались питання етіології, патогенезу, новітніх технологій діагностики лікування саркоїдозу та інтерстиціальних захворювань легень.

Під час конференції були обговорені проблеми щодо саркоїдозу, при якому вражаються всі без винятку органи й системи, у зв’язку з чим його діагностика і терапія має мультидисциплінарний характер. Окремо приділили увагу ураженню серця при саркоїдозі та новим Рекомендаціям по діагностиці і лікуванню цього ураження.

Професор кафедри фтизіатрії і пульмонології Галина Гуменюк представила постерну доповідь «Віддалені результати монотерапії метотрексатом хворих саркоїдозом легень», а також взяла участь у дискусії з професором США, віце-президентом WASOG – Daiel Culver з питань рецидивів і лікування саркоїдозу легень. Він висловив думку, що отримані в Україні результати викликають велику зацікавленість і запропонував їх опублікувати в провідних журналах світу («European Respiratory Journal», «Sarcoidosis»).

По закінченню конференції всі учасники отримали відповідні сертифікати.