Google search

31 жовтня 2019 р. в межах Науково-освітнього форуму «Академія інсульту - 2019» відбувся науковий симпозіум пам'яті професора Анатолія Тріщинського.

Цього року симпозіум був присвячений проблемам клінічного харчування і модератором виступила професор Марина Тріщинська. Анатолій Іванович стояв у витоків анестезіології, проте як в своїй клінічній, так і науковій діяльності тяжів до своєї первинної спеціалізації – неврології та нейрохірургії. Тема інсультів була йому найбільш близькою. Тому на інсультному форумі вже традиційно відбуваються міждисциплінарні сесії, в яких активну участь беруть анестезіологи. І цього року з доповідями виступили доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика Максим Пилипенко та к.мед.н. Дмитро Гуляєв, який працював асистентом кафедри анестезіології на початку 2000-х років.

В своїй презентації Максим Пилипенко виклав сучасні уявлення про порушення функції шлунково-кишкового тракту при хронічному надмірному вживанні вуглеводів у людей до того, як трапився інсульт, а також про порушення функції ШКТ під час критичних станів. Дмитро Гуляєв сконцентрувався на стандартизованих підходах до клінічного харчування, які вже увійшли в практику лікарів інтенсивістів, і можуть бути корисними і лікарям неврологам.

Доповіді викликали великий інтерес, про що свідчило їх жваве обговорення наприкінці симпозіуму та побажання продовжувати мультидисциплінарний формат спілкування.