Google search

Відповідно до Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу 2019 - 2023 рр. в Україні, наказу МОЗ України N504 від 19.03.2019 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги», а також в процесі трансформації системи охорони здоров’я в країні, на лікарів загальної практики-сімейних лікарів покладено обов’язок щодо виявлення груп населення з підвищеним ризиком захворювання на ВІЛ-інфекцію, проведення процедури консультування та тестування на ВІЛ та перенаправлення пацієнта на рівень спеціалізованої медичної допомоги.

У зв’язку з цим, існує потреба у підготовці кадрів, які працюють у сфері профілактики та лікування ВІЛ-інфекції. Сімейні лікарі є медичними фахівцями первинного контакту, які, в першу чергу, мають бути обізнаними щодо ВІЛ-інфекції та мати навички супроводу ВІЛ-позитивних пацієнтів. Оскільки від знань та обізнаності сімейних лікарів часто залежать вчасна діагностика опортуністичних хвороб, прихильність до диспансерного спостереження, ініціювання та прихильність до АРТ, існує нагальна потреба в навчанні з питань супроводу ВІЛ-позитивних пацієнтів, а також популяризації та інституалізації такого навчання в межах усієї країни.

Тому на кафедрі сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика 23 - 27 вересня 2019 було проведено цикл тематичного удосконалення «Ведення пацієнта з ВІЛ-інфекцією/СНІДом сімейним лікарем». На цьому циклі навчались 15 лікарів загальної практики та дільничних терапевтів.

Метою навчання було удосконалення знань, комунікативних умінь та практичних навичок з питань клінічного та організаційного ведення пацієнта з ВІЛ-інфекцією/СНІДом, а також зменшення стигми та дискримінації, пов'язаної з ВІЛ-інфекцією, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах України.