Google search

Співробітники кафедри «Анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика активно беруть участь в освітній та практичній діяльності клінічних баз кафедри.

Однією з таких баз кафедри, є «ДУ Інститут серця МОЗ Україна», в якому щодня виконується велика кількість операцій на серці зі штучним кровообігом. При цьому, незважаючи на велику кількість складних оперативних втручань, в «Інституті Серця» зустрічаються воістину унікальні операції, що вимагають високого хірургічного та анестезіологічного майстерності.

Однією з таких патологій, які оперуються в інституті, є аномалія Ебштейна. За даними літератури, аномалія Ебштейна ˗ досить рідкісна патологія. Вона зустрічається приблизно в 1 випадку на 20000 новонароджених і становить 40% серед всіх вроджених вад серця з ураженням правого атріовентрикулярного клапана. Згідно з даними D. Roberson і N. Silverman, смертність серед немовлят з аномалією Ебштейна досягає 80%, а у плодів ˗ 90%. З тих, які пережили перші 3-6 місяців життя ˗ 70% живуть до 2-х років, і тільки 50% доживають до віку 13 років. До 20 років доживають лише 34% хворих.

Радикальна хірургічна корекція аномалії Ебштейна в черговий раз успішно виконана міжнародної хірургічної бригадою, яка включала фахівців ДУ «Інститут серця МОЗ України», професора Тодурова Б.М. і професора Kalangos A. (Греція). 18-ти річному пацієнтові була виконана анатомічна корекція трикуспідального клапана, в результаті якої клапан був ремоделірований і відкорегована внутрішньосерцева гемодинаміка. Анестезіологічне забезпечення, яке проводив професор Лоскутов О.А. полягало в постійному моніторингу і корекції гемодинамічних порушень, газового складу крові, кислотно-лужного стану і т.д.

Завдяки великому досвіду та високому професіоналізму в лікуванні вроджених вад серця, злагодженій роботі хірургічної, анестезіологічної і перфузіологічної бригад пацієнт був успішно прооперований і через дві години переведений на самостійне дихання.

Подальший перебіг післяопераційного періоду пройшло без особливостей.

Даний вид операцій і використана техніка хірургічної корекції та анестезіологічного забезпечення є новою і прогресивною. Надалі планується розширювати спектр подібних операцій в Україні.