Google search

12 листопада 2019 року у конференц-залі МОН України було презентовано новий пошуковий сервіс для науковців – Open Ukrainian Citation Index (OUCI). Він допомагає шукати наукові документи та аналізувати цитування вчених.

OUCI вже доступний за цим посиланням http://ouci.dntb.gov.ua/

Авторами проекту є робоча група Державної науково-технічної бібліотеки під керівництвом заступника директора з наукової роботи Сергія Назаровця. Генеральний директор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус, підкреслив, що ідея проекту була озвучена більше року тому у МОН України,  і, не зважаючи на багато суперечок, була підтримана 

«Я хочу підкреслити, що ні про жодне оцінювання чи прийняття Міністерством рішень на основі даних Open Ukrainian Citation Index НЕ йдеться. Ми запускаємо зручний сервіс із пошуку наукових публікацій та аналізу цитувань для наших науковців, викладачів, студентів, редакцій наукових журналів, представників бізнесу, грантодавців, освітніх та наукових управлінців», – наголосив перший заступник Міністра Юрій Полюхович.


Окрім того, що цей проект є національним, він відрізняється від інших подібних сервісів тим, що він є повністю некомерційним, тобто доступ до нього безкоштовний та відкритий для всіх. Водночас наповнення бази відбувається за прозорими принципами і вона має зрозумілий механізм захисту від маніпуляцій з цитуваннями. Це важливо, адже сервіс насамперед створений, як джерело інформації та аналізу даних для наукової спільноти.

Зараз у базі OUCI є 109 млн. публікацій з усього світу, зокрема зібрані метадані від 1 329 українських видань. 

Презентацію щодо роботи OUCI можна знайти тут, а також переглянути на відео https://www.facebook.com/UAMON/videos/2603237279764655/  

Пошукова система OUCI у майбутньому стане першим елементом майбутньої Національної науково-інформаційної системи – URIS (Ukrainian Research Information System). Її створення буде одним із пріоритетів МОН на 2020 рік.

Фахівці відділу докторантури та організації наукової діяльності НМАПО, які  взяли участь у заході, переконані, що ця пошукова система стане дуже зручним інструментом, але, в той же час, потребуватиме певних уточнень та доопрацювань.

Науковцям Академії необхідно познайомитися з новим пошуковим сервісом та використовувати цю систему у своїй роботі. Консультації щодо можливостей OUCI та прийомів роботи з пошуковою системою можна отримати у відділі наукових електронних ресурсів та інформаційних технологій Наукової бібліотеки НМАПО імені П. Л. Шупика.