Google search

Співробітники кафедри дитячої кардіології та кардіохірургії взяли участь у VII науково-практичній конференції «Хвороби-сирітки в кардіології», що відбулась 8 - 9 листопада у Львові. Конференція організована Українською асоціацією фахівців з ехокардіографії, Медичним центром Святої Параскеви, за участі колег-кардіологів із Німеччини та Швеції.

Це традиційний захід присвячений захворюванням, які зустрічаються нечасто, а тому складні для діагностики та потребують від лікаря особливої уваги та настороги. Нажаль, часто шлях до вірного діагнозу «орфанних» захворювань є довгим і проходить через ряд помилок.

Цього року на конференції велика увага була присвячена декільком напрямкам. Серед них кардіоміопатія, насамперед гіпертрофічна та аритмогенна кардіоміопатія правого шлуночка. Надзвичайно актуальним є дослідження цих станів оскільки вони пов’язані із ризиком раптової серцевої смерті. На сучасному етапі розвитку медичної науки обов’язковим при кардіоміопатії є генетичне дослідження пацієнта та його близьких родичів для оцінки ризику раптової серцевої смерті. Другим важливим напрямком конференції стали порушення ритму, які можуть загрожувати життю, синдром подовженого інтервалу QT та синдром Бругада, при яких також необхідне генотипування для виявлення ризику раптової смерті в родині.

Вражаючими булі доповіді, присвячені метаболічним захворюванням, таким як амілоїдоз та хвороба Фабрі, в діагностиці та лікуванні яких за останні роки відмічаються прогресивні зміни.

Загалом протягом насичених двох днів проголошено 48 доповідей, представлено велику кількість цікавих клінічних випадків. Кафедра дитячої кардіології представила 2 доповіді, присвячені випадку коарктації аорти в нетиповому місці у дитини та кардіоміопатії, що може бути вилікувана. Асистент Євгенія Артеменко отримала нагороду за кращу доповідь. Дякуємо за співпрацю колегам.