Google search

Останнім часом значну увагу науковців і практикуючих лікарів привертають проблеми ведення хворих на патології, які є мультидисциплінарними і вимагають активної участі фахівців багатьох спеціальностей. Серед таких патологій окреме місце посідають цукровий діабет, захворювання серцево-судинної системи, цереброваскулярні захворювання тощо. Саме для обговорення цих проблем 6 листопада у м. Рівне відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні аспекти впровадження в практику наукових клінічних настанов МОЗ України 2018 - 2019 рр. на засадах доказової медицини».

На конференції були присутні лікарі різних спеціальностей – терапевти, кардіологи, сімейні лікарі, неврологи, ендокринологи, анестезіологи, які взяли участь у жвавій дискусії щодо сучасних методів лікування поширених мультидисциплінарних захворювань.

У роботі конференції взяв участь професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика Олександр Галушко, який висвітлив проблеми організації менеджменту хворих на цукровий діабет відповідно до сучасних міжнародних клінічних настанов. Особливу увагу і цікавість слухачів викликала інформація доповідача про нові можливості інтенсивної терапії невідкладних станів, зокрема діабетичних ком та ведення пацієнтів з ускладненим перебігом цукрового діабету у терапевтичному та хірургічному стаціонарах.

В програмі конференції активно обговорювалися також сучасна стратегія і тактика лікування інфаркту міокарду, гіпертонічної хвороби та церебро-васкулярних захворювань. З доповідями на цю тему виступили Президент ВГО «Асоціація лікарів-інтерністів» член-кореспондент НАМН України професор Василь Нетяженко та професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 НМУ імені О. О. Богомольця Тетяна Мальчевська.

Під час конференції також був проведений круглий стіл з проблем інфузійної терапії невідкладних станів, в якому взяли участь усі бажаючі з присутніх лікарів.

Загалом у лекціях та дискусіях під час круглого столу взяло участь близько 130 лікарів різних спеціальностей. Наприкінці заходу була прийнята резолюція про необхідність активного впровадження стандартів медичної допомоги згідно сучасних міжнародних клінічних настанов і доцільність регулярного обговорення проблем ведення хворих на мультидисциплінарну патологію на міждисциплінарних конференціях.