Google search

ХV міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання дитячої онкології, гематології та імунології», що відбулась 31 жовтня – 1 листопада 2019 р. в Мінську, об’єднала фахівців з різних країн Європи (Білорусі, України, Росії, Угорщини, Норвегії) для обговорення фундаментальних та прикладних аспектів дитячої імунології, гематології та онкології.

Конференція організована Республіканським науково-практичним центром дитячої онкології, гематології та імунології (Республіка Білорусь). Наукова програма передбачала пленарні лекції провідних білоруських та іноземних експертів, секційні засідання. Зокрема, одне з секційних засідань було присвячене первинним імунодефіцитам (ПІД).

Україна була представлена делегацією науковців: двома співробітниками кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика, д. мед. н. А. Бондаренко та к. мед. н. А. Гільфановою, а також  к. мед. н. Г. Климнюком, керівником відділу дитячої онкології Національного інституту раку.

Дитячі імунологи Академії представили свої науково-практичні здобутки у вигляді усних доповідей на секції первинних імунодефіцитів - «Клінічна та генетична варіабельність рідкісних імунодефіцитів у національному регістрі в Україні», «Шкірні прояви при первинних імунодефіцитах». Також були представлені проміжні результати по здійсненню проекту «Генетичний пейзаж тяжких комбінованих імунодефіцитів у Східній Європі», який виконується за фінансової підтримки фонду JMF (США) на базі РНПЦ дитячої онкології, гематології та імунології (грантоотримувач) із залученням спеціалістів із України (зокрема співробітників НМАПО імені П.Л. Шупика), Польщі та Угорщини.

Конференція вирізнялася дружньою атмосферою, що сприяла зміцненню старих та створенню нових міжнародних зав’язків. Підписаний договір про співпрацю між НМАПО імені П.Л. Шупика та Республіканським науково-практичним центром дитячої онкології, гематології та імунології.

В ході конференції відбулися зустрічі зі спеціалістами в галузі імунології з різних країн для обміну досвідом щодо сучасної діагностики вроджених порушень імунітету та їх лікування. Цікавий досвід був отриманий від відвідування РНПЦ дитячої гематології, онкології та імунології, спілкування з практичними лікарями, лабораторними імунологами та генетиками.

Новітні методи ведення пацієнтів з первинними імунодефіцитами будуть впроваджені у лікувальний процес та процес навчання лікарів на циклах спеціалізації та тематичного удосконалення на кафедрі дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика.