Google search

Відкриття антибіотиків і результати їх використання спричинили революцію в охороні здоров’я, тож не дивно, що лише за перші десять років ХХІ століття інтенсивність їх використання зросла на 40 %. Завадити цій групі препаратів рятувати людські життя може антибіотикорезистентість – стійкість мікроорганізмів до антибіотиків, яка за даними фахівців щороку стає причиною смерті 50 тис. осіб у розвинених країнах та 700 тис. осіб в усьому світі.

15 - 16 листопада у межах Всесвітнього тижня правильного застосування антибіотиків відбувся ІІ Міжнародний конгрес «Раціональне використання антибіотиків у сучасному світі. Antibiotic resistance STOP!». У заході взяли участь фахівці різних спеціальностей (лікарі, ветеринарні лікарі, представники аграрної промисловості, юристи тощо) з різних країн для обговорення проблеми зниження ефективності антибіотиків та пошуку нових підходів у боротьбі з антибіотикорезистентністю. У відкритті заходу взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи професор Олександр Толстанов та проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи професор Раїса Моісеєнко.

Тематика заходів Конгресу охопила питання інфекційного контролю, вакцинації, використання антибіотиків у інтенсивній терапії, юридичний аспект діяльності лікаря, а у фокусі особливої уваги постало питання глобального впливу на формування стійкості до антибіотиків. У межах панельної дискусії «Запобігання антибіотикорезистентності: завдання для кожного?», яку модерували професор Олександр Толстанов, професор Ганна Зайченко (НМУ імені О.О. Богомольця) та професор Ігор Березняков (ХМАПО), представники різних галузей обговорили внесок у проблему рослинництва, тваринництва, ветеринарної медицини тощо і сформували спільне бачення, що подолання і профілактика стійкості до антибіотиків – це не лише виклик для лікарів, а питання, яке потребує уваги та свідомого ставлення всього суспільства.