Google search

З 5 по 10 листопада 2019 року в США, м. Вашингтон, відбувся щорічний тиждень нирки (Kidney Week) в якому взяла участь декан терапевтичного факультету, доцент кафедри нефрології та нирково-замісної терапії Стелла Кушніренко.

Рання програма (5 - 6 листопада) присвячувалась питанням основ ниркової патології, розладам кислотно-лужного стану, електролітного балансу, оновленням 2019 року з питань діагностики і лікування гломерулярних хвороб, діабетичній хворобі нирок, аспектам трансплантації та онконефрології. Програма 7 - 10 листопада складалась з освітніх симпозіумів, клінічних наукових і практичних сесій, постерних презентацій.

Найбільшу зацікавленість викликали освітні симпозіуми, присвячені питанням менеджменту гострої та хронічної гіперкаліємії, показанням і цілям лікування IgA нефропатії і фокально-сегментарному гломерулосклерозу (ФСГС), первинної гіпероксалурії, новим біомаркерам гострого і хронічного ураження нирок, генетичній діагностиці хвороб нирок.

Новинкою заходу стала презентація результатів пілотного дослідження, результати якого продемонстрували, щоVanin-1 (в сечі) – новий біомаркер не тільки для раннього виявлення медикаментозно індукованого гострого ураження нирок і діабетичної нефропатії, а також обструктивної нефропатії і гідронефрозу. Активну дискусію викликала доповідь «Уромодулін: загадковий білок все ще в пошуках функції». Уромодулін займає унікальне місце серед біомаркерів хронічної хвороби нирок (ХХН) – він відображає стан фенотипу канальцевого епітелію і розвиток тубуло-інтерстиціального фіброзу.

Продовжуються дослідження,спрямовані на можливість консервативного лікування первинної гіпероксалурії типу 1 – метаболічної сечокам’яної хвороби з потенційно руйнівними наслідками. Lumasiran (раніше відомий як ALN-GO1) - це дослідницька RNAi-терапевтична націлююча гліколатоксидаза в розробці для лікування первинної гіпероксалурії типу 1.

В США, як і в Європі залишається актуальним питання надання медичної допомоги хворим на ХХН. Національний Нирковий Фонд (National Kidney Foundation) в 2019 році повідомив, що 30 млн. дорослих американців мають ХХН. Приблизно 10% мали генетичну причину в нещодавньому аналізі секвенування екзому у 3315 пацієнтів з ХХН.

 

В США впроваджено безкоштовне генетичне тестування і консультування для пацієнтів з ХХН – KIDNEYCODE, який включає аналіз 17 генів асоційованих з кількома рідкісними формами ХХН, включаючи синдром Альпорта, ФСГС і одну форму аутосомно-домінантної полікистозної хвороби нирок. Обстеженню підлягають пацієнти з швидкістю клубочкової фільтрації (ШКФ)≤90 мл/хв./1.73 м2 і принаймні з одним із наступного: гематурію, сімейним анамнезом захворювань нирок. Або за наявності хоча б одного з наступного: підозрюваний або підтверджений біопсією діагноз синдрому Альпорта або ФСГС; член родини пацієнта з підозрою або підтвердженим біопсією діагнозом синдрому Альпорта або ФСГС.