Google search

2 листопада в Центрі рентгенівських технологій Асоціації радіологів України (ЦРТ АРУ) спільно з видавничо-інформаційним центром «Медицина України», за підтримки Всеукраїнської асоціації рентгенологів (ВАР), у форматі «Пізнавальна субота», відбулась Школа цифрових технологій «Томосинтез – новий метод рентгенівської візуалізації».

Від кафедри ядерної медицини, радіаційної онкології та радіаційної безпеки співорганізатором та лектором Школи виступив старший викладач кафедри, директор ТОВ «Телеоптик» к.т.н. Юрій Коваленко.

Ідея такого заходу, метою якого було наблизити рентгенологів до практичного використання обладнання, виникла після проведення Центром рентгенівських технологій у рамках Школи медичної радіології для студентів, інтернів і молодих радіологів виїзних практичних занять у містах Івано-Франківськ і Тячів. Форма проведення виїзних практичних занять отримала схвальні відгуки від учасників, тому керівництво ВАР та ЦРТ АРУ прийняло рішення про проведення серії занять із можливістю участі в них не тільки молоді. Розпочали з теми томосинтезу, оскільки про цей новий метод рентгенівської візуалізації ще недостатньо інформації, але в Києві та Київській області до кінця 2019 року планується ввести в експлуатацію 11 систем томосинтезу.

Заняття відкрила президент Всеукраїнської асоціації рентгенологів професор Олена Шармазанова, яка розповіла про заходи Асоціації та висловила надію, що нова форма проведення Школи рентгенівських технологій сподобається її учасникам.

Старший викладач кафедри ядерної медицини, радіаційної онкології та радіаційної безпеки, заступник керівника Центру рентгенівських технологій к.т.н. Юрій Коваленко ознайомив слухачів із діяльністю Центру та прочитав лекцію на тему «Від цифрової скринінгової рентгенографії до томосинтезу».

Експертами ЦРТ Сергієм Балашовим та Ларисою Уріною проведено майстер-класи, під час яких учасники Школи ознайомилися з методикою проведення томосинтезу та особливістю аналізу отриманої діагностичної інформації. 

Керівник ЦРТ професор Сергій Мірошниченко продемонстрував слухачам різні рентгенівські системи з режимами томосинтезу та конусно-променевої томографії та пояснив відмінності цих режимів, докладно розповів про технологію томосинтезу, його переваги, обмеження та артефакти, що виникають при його виконанні.

Проведене в кінці занять анкетування учасників показало, що захід їм сподобався. Висловлено побажання проводити подібні заходи не тільки в Києві, а й в регіонах.