Google search

Зараз особливо актуальною стає необхідність пошуку нових ефективних і привабливих для молоді форм їх залучення до науково-практичної діяльності. На думку І. Алаторцевої: «Участь студентів у науковій роботі виступає рушійною силою їх залучення до процесу створення матеріальних і духовних цінностей, а в кінцевому рахунку сприяє розвитку і реалізації інноваційного потенціалу молодого покоління».

В даному контексті заслуговують на увагу ініціативні заходи кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика - Молодіжна анестезіологічна конференція «Тріщинський читання» з Симуляційною медичною олімпіадою, яка проходила у приміщенні НМАПО імені П.Л. Шупика 16 - 18 жовтня 2019 року.

У роботі конференції взяли участь 264 молодих лікаря-анестезіолога з багатьох регіонів України. Серед спікерів та модераторів конференції – 8 закордонних фахівців, провідні анестезіологи академічних установ НАМН України, професори, які представляють суміжні спеціальності з інших міст України.

Заходу традиційно передувало читання курсу освіжаючих лекцій провідними закордонними та вітчизняними анестезіологами. Крім того, у проведенні 22 майстер-класів в Центрі симуляційних методів навчання НМАПО імені П.Л. Шупика крім провідних вітчизняних спеціалістів були залучені фахівці з-за кордону – Madan Narayanan, Jacco Veldhuijzen, Iryna Rybinkina, Lana Nela, John Allwood (Великобританія), Andre Theron (Бельгія, ПАР).

Програма конференції також охоплювала 47 доповідей, сателітний симпозіум «Школа перфузіолога» (яка вперше була проведена в Україні), сесію 12 конкурсних коротких наукових доповідей молодих вчених, анестезіологічний брейн-ринг, Симуляційну олімпіаду з критичних станів. В останній були представлені 8 команд з різних міст України.

На Олімпіаді перше та друге місця посіли команди лікарів-інтернів Національної спеціалізованої дитячої лікарні «Охматдит», третє місце - зайняла команда лікарів-інтернів Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

На анестезіологічному брейн-ринзі перемогла команда лікарів-інтернів Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Друге місце зайняла команда м. Дніпра, третє – м. Києва (кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика).

Серед конкурсних доповідей молодих вчених призові місця зайняли:

  1. Т. Овсієнко (кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика, м. Київ): «Досвід використання мультимодальної малоопіоїдної анестезії при проведенні лапароскопічних оперативних втручань на нирках».
  2. М. Лоскутова (кафедра анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П.Л. Шупика, м. Київ): «Великий спорт та інтенсивна терапія. Аналіз випадків надходження пацієнтів у відділення інтенсивної терапії під час спортивних змагань».
  3. В. Руденко (Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, м. Київ). «Оптимізація анестезіологічного підходу при підготовці та під час хірургічного втручання у пацієнтів з поодинокими аденомами паращитоподібних залоз при первинному гіперпаратиреозі»;

Дана Науково-практична конференція була проведена за сприяння «Асоціації анестезіологів, перфузіологів та лікарів інтенсивної терапії», «Асоціації кардіоторакальної, ендоваскулярної хірургії та трансплантології», «The Association of Anaestetists of Great Britain and Ireland».

Після конференції виступив завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика проф. О. Лоскутов, який підкреслив важливість подібних форумів у підготовці майбутніх лікарів-анестезіологів, що відповідає європейським та світовим стандартам післядипломної медичної освіти.

Було прийнято рішення про розширення масштабів конференції та залучення до її проведення фахівців суміжних медичних спеціальностей.