Google search

14 листопада 2019 р. у м. Івано-Франківськ кафедра кардіології НМАПО імені П.Л. Шупика провела засідання Клубу сімейного лікаря, терапевта та кардіолога «Доказова медицина в практиці». Зібралися 205 лікарів різних спеціальностей: сімейні лікарі, терапевти, кардіологи, ендокринологи, неврологи, нефрологи та викладачі університету.

Цікава аудіторія та цікаве спілкування.

Багато питань викликали Рекомендації з цукрового діабету та пре діабету ESC 2019. Можна чи ні призначати в комбінованій антигіпертензивный терапії тіазідові та тізідоподібні діуретики. В рекомендаціях прописано, що так, можна, бо ці невеликі дози не завдадуть шкоди, а важливість застосування повноцінної діуретичноі терапії важлива для запобігання розвитку ускладнень артеріальної гіпертензіі.
Інше питання виникло стосовно переваг пантепразолу над омепразолом. Чи дійсно омепразол не можна призначати внаслідок взаємодії з інгібіторами системи Р450? Останні дані знімають з омепразолу всі обвинувачення.

Особливу зацікавленність викликав тренінг з серцево-легеневої реанімаціі, який провів ас. В. Несукай. Як накладати руки на грудну клітку, з якою силою проводити непрямий масаж серця, чи є постачання крові до мозку. Всі такі важливі деталі були обговорені та відпрацьовані учасниками тренінгу.

Учасники були дуже задоволені тим, що рекомендації з серцево-судинних захворювань роз’яснюють спеціалісти кардіологи, що лікуванню негоспітальноі пневмонії навчає пульмонолог, а робити профілактику ушкоджень шлунково-кишкового тракту внаслідок прийому аспірину - гастроентеролог. Високопрофесійні доповіді розширюють погляд лікаря на проблему та дозволяють прогнозувати ефект лікування.

Дякуємо всім хто був з нами, хто допомагає та підтримує післядипломне навчання лікарів.
Особа подяка шановному пану професору проректору з наукової роботи ІФМУ  І. Вакалюку та пану декану професору Яцишин Р.І. Підтримка друзів дуже важлива!